Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Tőlünk tanulna országimázs-építést Macedónia
2016. november 29.

Macedónia fővárosában, Szkopjéban a magyarországi hungarikumtörvénnyel kapcsolatos tapasztalatok átadásáról, az országimázs-építésben rejlő lehetőségekről folytatott tárgyalásokat a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár.

Szakáli István Loránd helyettes államtitkár Dux László szkopjei magyar nagykövet kíséretében hivatalos látogatást tett a macedóniai Gazdasági Minisztérium államtitkáránál, Aneti Dinovska asszonynál. A kétoldalú tárgyalások keretében Dimovska államtitkár asszony, aki egyben a Magyar-Macedón Gazdasági Vegyes Bizottság elnöke is, beszámolt a kétoldalú kapcsolatok eddigi helyzetéről, és az azokban rejlő további lehetőségekről. Szakáli István Loránd ismertette a hungarikumok kezelésének a magyar közigazgatásban elfoglalt helyét. Kitért a hungarikumtörvény ágazatokon felüli komplexitására és a szabályozásban rejlő megközelítésre, miszerint a Magyarországra jellemző értékeket össze kell gyűjteni és egységesen érdemes megjeleníteni az érdeklődők előtt.

Macedóniát és Magyarországot bemutató turisztikai csomagra lenne szükség

Aneta Dinovska asszony ismertette, hogy tíz évvel ezelőtt Macedóniában is elindult egy olyan kezdeményezés, amely a hazai termékek vásárlására buzdított, de a piac szereplőinek ellenállása miatt nem vált sikertörténetté. Macedóniában is számos kulturális érték létezik, de azok nincsenek egy, a magyarországihoz hasonló "turisztikai csokorba" foglalva. Érdemes lenne külföldről érkező turistáknak egy Macedóniát és Magyarországot is bemutató turisztikai csomagot kidolgozni.

Az államtitkár asszony kifejezte elismerését a magyar kormány azon erőfeszítései iránt, melyeket a nemzeti értékek megőrzése és népszerűsítése érdekében tesz a hungarikumtörvény elfogadásával, valamint érdeklődésének adott hangot a magyar szabályozás macedóniai adaptálásával kapcsolatban.

A hivatalos látogatás folytatásaként a Macedón Kamarai Szövetség, Magyarország Szkopjei Nagykövetsége és a Földművelésügy Minisztérium közös szervezésében szakmai konferenciával folytatódott a kétoldalú tapasztalatcsere.

Aleksandar Zarkov, a Macedón Kamarai Szövetség ügyvezető igazgatója elismeréssel szólt a magyar-macedón kapcsolatok kiváló minőségéről, valamint felhívta a figyelmet a két ország viszonyának elmélyítésében rejlő további lehetőségekre.

Szakáli István Loránd elmondta, hogy a konferencia kiváló lehetőség arra, hogy a kétoldalú viszonyt és benne rejlő bizalmat tovább erősítsék.

A helyettes államtitkár a Macedón Kamarai Szövetség szakmai képviselőinek beszámolt a hungarikumtörvény egyediségéről, ugyanis más népek ehhez hasonló, ágazatokon átívelő szabályozással nem rendelkeznek. A hungarikumok olyan több célú értékek, amelyek alkalmasak a közösség formálására, az ország brandjének erősítésére, valamint a kétoldalú kapcsolatok formálására.

forrás: www.turizmusonline.hu , szerző: Turizmus-Online , további info: http://www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Skopje
Macedónia