Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Mérgező méz
2002. május 30.

A mézet mint természetes édesítőszert általában egészségesnek, sőt gyógyhatásúnak tartják. Van azonban kivétel is. A Deutsche Medizinische Wochenschrift (Német Orvosi Hetilap) arról számolt be, hogy egy Németországban élő török rosszul lett, miután megevett három kanál hazájából származó erdei mézet. Erős émelygés fogta el, gyomra felső részén heves, görcsös fájdalmat érzett. Szívinfarktus gyanújával kórházba szállították, ahol megállapították, hogy vérnyomása leesett, pulzusa lelassult. Hamarosan kiderült, hogy nem infarktusról, hanem mérgezésről van szó, amelyet a méz okozott. Atropint kapott, és rövidesen jobban lett.

A mérgezés oka, hogy a Fekete-tenger török partján bőven tenyésző rododendron virágporában egy mérgező, acetil-andromedol nevű anyag van, amely bekerül a vadméhek mézébe. Ez a régebben andromedotoxinnak nevezett anyag különböző hangafélékben is előfordul. A helybeliek ismerik a veszélyt, s egyszerre csak keveset fogyasztanak az erdei mézből, úgyhogy ott mérgezés csak ritkán fordul elő. Az eset kultúrtörténeti érdekessége, hogy a Fekete-tenger környékén a vadmézzel már Kr. e. 400 körül görög katonák- mint ezt Xenophón Anabasziszában leírta - hasonló kínos tapasztalatokat szereztek:"Minden katona, aki mézet evett, eszméletét vesztette, vagy hasmenést kapott, úgyhogy egyikük sem tudott egyenesen megállni."

Európa más részein, így Németországban is a rododendron csak kerti dísznövényként fordul elő, ezért ha virágpora belekerülhet is a mézbe, nem éri el a mérgező töménységet.

(Frankfurter Allgemeine Zeitung)
Forrás: É.T.