Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A Franz Kafka-szobor
2015. december 21.

A prágai városi tanács 2000-ben írt ki pályázatot a szoborra. A berkezett hét javaslat közül Jaroslav Róna tervét választották ki. A szobor két év és nyolc hónap alatt készült el. Az alkotást a Franz Kafka társaság finanszírozta a TV Nova és a városi tanács anyagi segítségével. A teljes projekt négymillió koronába került.

A szobor az egykori zsidóváros (Josefov) és a keresztény terület (Staré město) határán, a Dušní és Vězeňská utca találkozásánál, egy kicsi téren kapott helyet. Az alkotás mögött közvetlenül a Spanyol Zsinagóga, illetve a Szentlélek Katolikus Templom áll. A szobor elhelyezése szimbolikus, mivel a városi tanács a helyválasztással jelezni akarta, hogy Prágában hosszú időn át együtt éltek csehek, németek és zsidók, illetve különböző vallási közösségek. A hely különlegességét adja az is, hogy a Dušní utca 27. számú házban élt Franz Kafka.

A szobor felavatásán Pavel Bem, Prága polgármestere kijelentette: "Ma rendezzük történelmünk és a 20. század egyik legnagyobb írójával szembeni régi tartozásunkat."

forrás: www.nagyutazas.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Prága
Csehország