Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Aranyásó hangyák
2002. április 18.

Megtalálták az aranyásó "hangyákat"?

Egy francia kutató - aki két éve megtalálta a Mekong folyó forrását, tavaly pedig egy addig ismeretlen, igen apró és ősi pónilófajt fedezett fel Tibet egy eldugott zugában- most azt állítja, hogy megfejtette az aranyásó hangyák 2500 éves legendáját, amelyet Nagy Sándor és Nagy Szulejmán is hiába próbált megoldani.
Michel Peissel szerint az "aranyásó hangyák" valójában mormoták, amelyek Pakisztán és India határvidékének egy vitatott hovatartozású területén élnek egy aranyport tartalmazó fekete homokban. 

Hérodotosz görög történetíró megemlékezett egy titokzatos vidék lakóiról, akiknek"a rókáknál nagyobb, de a kutyáknál kisebb hangyák" bányásszák az aranyat. A hangyák aranyát azóta is sokan keresték, de mindhiába.
Peissel, a Himalája megszállott kutatója már régóta feltételezi, hogy az aranyásó hangyák földje a Karakorum hegység 3500 méter magasan fekvő baltisztáni fennsíkján lehet, de csak az idén sikerült engedélyt szereznie a pakisztáni kormánytól a zárt katonai körzet felkeresésére, ahol pakisztáni és indiai katonák néznek farkasszemet egymással, és vívnak időnként tűzpárbajt.

Peissel azt állítja, hogy látta a mormotákat (Arctomys himalayanus) és megtalálta az aranytartalmú homokréteget 2 méterrel a felszín alatt. Az ősi Perzsiában "hegyi hangyák"-nak nevezett mormoták ebből a fekete homokrétegből kaparták ki a nemesfémet, amelyből szerinte az ott élő minárók 2500 évvel ezelőtt- és még a közelmúltban is - aranyékszereiket készítették.

Peissel szerint felfedezése igazolja Hérodotoszt, és "véget vet a világtörténelem leghosszabb kincsvadászatának".

(-j-)

Forrás: É.T.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Pakisztán