Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Asztma elleni védekezés
2002. március 19.

"Porszívózd ki a gyereked!"

Az asztmás gyerekek szülei sok mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a rohamokat. Amennyire lehet, pormentesítik a lakást, az ágyneműt gyakran mossák, porszívózzák, sőt, gyakran napközben le is fagyasztják, hogy a betegséget kiváltó atkák elpusztuljanak.

Brazil kutatók szerint sokkal inkább a gyermekek fején kell keresni az okokat, mint szűk környezetükben. Egy kísérlet során közvetlenül hajmosás után "kiporszívózták" több asztmás, illetőleg egészséges gyerek haját. Két apró állat, a Dermatophagoides pteronyssinus és aBlomia tropicalis is előkerült a gyerekek hajából. A különbség csak annyi volt, hogy az asztmás gyerekek vérében ellenanyagot mutattak ki velük szemben, míg az egészségesekében nem.

A hajas fejbőr ideális otthon ezeknek az apró állatoknak: meleg van, a páratartalom is megfelelő, a hajkorpa pedig táplálékul szolgál nekik.

A kutatók azt javasolják, hogy addig is, amíg az asztmát nem tudjuk gyógyítani, a szülők minél gyakrabban porszívózzák gyermekeiket, és korpásodás elleni sampont használjanak.

(New Scientist)
Forrás: É.T.