Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kiutazási trendek 2015-ben
2015. március 02.

Korai foglalás, tudatosabb utasok, az all inclusive változatlan népszerűsége, a csoportos és a buszos utazások reneszánsza - ezekről a trendekről számoltak be a tour operatorok a magyarok által legkedveltebb úti célok vonatkozásában a Turizmus Panorámának.

Nem lesz nagy átrendeződés idén sem a legnépszerűbb úti célok listáján, legalábbis szezonkezdet előtt erre számítanak az utaztatók, és ezt támasztják alá a talán minden korábbinál erősebb előfoglalási időszak adatai is.

A legszembetűnőbb trend, hogy az utóbbi években egyre korábban jelentetik meg katalógusaikat a tour operatorok, sokan már az előző esztendő őszén meghirdetik a következő év szezonjának utazásait. Méghozzá eredményesen, erre álltak át ugyanis a dörzsöltebb utasok is, felismerve, hogy nem érdemes last minute árakra várni, az előfoglalási időszakban garantált az esetenként akár 30 százalékos kedvezmény, ráadásul jó eséllyel van is még hely a kiszemelt hotelben, a megálmodott paraméterekkel. A trendek ugyanakkor desztinációnként eltérőek.

Ezúttal arra kértünk néhány utazásszervezőt, hogy a magyarok által legkedveltebb úti célok specialistájaként elemezze egy-egy piac alakulását.

Görögország repülővel és busszal

Évek óta töretlenül hisz Görögországban az IBUSZ, amely a desztináció egyik legaktívabb programozója, bár mellette több egzotikus mediterrán úti cél, illetve városlátogatások, körutazások is megtalálhatók kínálatában.

A társaság saját szervezésű görög repülős utakat budapesti és debreceni indulással is kínál. Korfut Debrecenből is, Kréta szigetén pedig nemcsak az ismert Rethymnót, hanem a korábbi években népszerű, természeti és kulturális látnivalókban bővelkedő nyugati oldali üdülőhelyet, Chaniát is közvetlen charterjárattal. A többi közkedvelt görög desztináció, mint Kefalonia, Zakinthosz, Rodosz vagy a tavalyi újdonság, a népi hagyományokat erősen őrző Karpathosz is elérhető velük.

Keresettek náluk az autóbuszos üdülőprogramok is, ezért idén megnövelt buszparkkal, nagyobb lekötésekkel juthatnak el a turisták többek között a görög tengerpartokra is, ahol ezen a nyáron Tolo és Kamena Vourla számít újdonságnak.

Az IBUSZ-nál úgy tapasztalják, reneszánszukat élik a körutazások. Emellett azt is érzik, hogy nőtt az érdeklődés a rövidebb ideig tartó, de tartalmas, látnivalókban bővelkedő utazások iránt. Kevesebb időre utaznak a nyaralni vágyók is, ma már az egyhetes üdülések a jellemzőek a korábbi 10 napos, kéthetes nyaralásokkal szemben. Ők az az átlagosnál jobban érzékelik a vevőtudatosságot is. Utasaik előszeretettel élnek az előfoglalási akciókkal, ennek mértéke 10-15 százalék, és egy gyermek ingyen utazik a családdal.

Olaszország rejtett kincsei

A népszerűségi toplistán változatlanul előkelő helyet foglal el Olaszország, ahol mindig van valami új felfedeznivaló. Ezt igyekszik hangsúlyozni a TdM Travel, amely évről évre próbálja megcélozni a magyarok által kevéssé ismert országrészeket. Puglia tartománya a viszonylag kevés érdeklődő ellenére is évek óta szerepel a kínálatban, hiszen kiváló adottságokkal rendelkezik, de a tömegturizmus még ismeretlen fogalom. Umbria tartományát már megszerették az utasok, ott több "csemege" közül is választhatnak. Hagyományos körutazásaikba is próbálnak lehetőség szerint becsempészni olyan látnivalót, mely nem érhető el minden irodánál. A szicíliai körutazásban például csak ők kínálják az Egadi-szigeteket Magyarországról. Toszkána ínyenceknek körutazásuk egyik csúcspontja a saturniai fürdőzés, ez szintén egyedülálló élmény. Az idei év újdonságai között szerepel Ischia szigete, valamint a törzsutasok igényeihez igazítva szardíniai körutazás.

Utasaik egyre inkább minőségi szállásokat keresnek és várnak el, nagyon fontos a jó minőségű, kényelmes autóbuszok iránti igény is. Szintén pozitívum, hogy a körutazások egyaránt népszerűek a fiatalabb és az idősebb generáció köreiben. A piaci kereslethez igazodva újdonságként több rövidebb, 3/4 napos körutazással bővítették idei kínálatukat.

Az internetes foglalások térhódítására reagálva pedig 2015-től törzsutasaik számára külön online felületet biztosítanak a foglalások egyszerű továbbítására.

Ausztria egész évben

Ausztriát mi, magyarok elsősorban a téli időszakban preferáljuk, mert a síterepeken nagyon jó az ár-érték arány, garantált a színvonal, és közel is van. Az osztrák szolgáltatók sok kedvezményt nyújtanak a gyerekeknek, és szintén remekül szervezettek a különböző turistakártyák kedvezményrendszerei. Itt az a jellemző, hogy az emberek inkább többször utaznak rövidebb időtartamra, és csak 10 százalék alatti azok száma, akik egy hétre, legyen szó akár télről, akár nyárról.

Erről számolt be a Cartour, amely több szálláshelyet is üzemeltet Ausztriában. Az utazási irodánál örvendetesnek tartják, hogy erősödik a hobbiturizmus, sok a kerékpáros és a természetjáró is. Idei újdonságként ők nyelvi táborokat is kínálnak Salzkammergut környékén.

A szálláshelyek választásánál télen egyértelműen a pályaszállások dominálnak, például Tauplitzban vagy a Koralpén, de ezek nyáron is jól mennek. Ugyanakkor jellemző, hogy a magyarok síszezonon kívül inkább a tóvidékeket keresik, és ott a négycsillagos hoteleket, illetve az apartmanházakat. A motivációt tekintve élen van a kultúra, a rendezvények és feljövőben a wellness is.

Törökország, a favorit

A török tengerparti üdülőhelyek meglepő növekedést produkáltak az elmúlt években, szinte minden utazási iroda elégedett ezzel az úti céllal. Legnagyobb specialistája, a Green Travel is így van ezzel, amely a főszezonban heti 12 charterjáratot indít ide idén.

Mint minden esztendőben, 2015-ben is több új szálloda nyílik a török üdülőhelyeken, emellett a meglévő szállodák többségét is 2-3 évente felújítják. A Green Travelnél 9 olyan szálloda lesz az árualapban, amely idén nyitja meg kapuit. Egy részük már meglévő szállodaláncok új tagja, de épül teljesen új brand alatt is hotel. A török riviéra dinamikus fejlődését szorosan követi az Égei-tengeri régió, ahol jóval több szabad terület van még a terjeszkedésre. Ezzel párhuzamosan az infrastruktúráját is fejlesztik.

A folyamatosan bővülő légi forgalom kiszolgálása érdekében teljes üzemben működik az antalyai repülőtér mindkét terminálja. A Green Antalya mellett negyedik éve repül Bodrumba, és 2015-ben elindítja a Budapest-Izmir járatot is. A Kusadasiba érkező sok száz turistának így már nem kell két órát buszoznia a szállása eléréséig, mert Izmir csak 50 km-re fekszik a üdülővárostól.

Újdonságként ettől az évtől már a sármelléki Hévíz-Balaton Airportról is lesz heti egy charterük, a keleti országrészt pedig heti két indulással szolgálják ki Debrecenből

Úgy tapasztalják, hogy a kereslet folyamatosan növekszik, amit továbbra is a kivételes ár-érték aránynak tudnak be, megfogalmazásuk szerint Európában verhetetlen az a szolgáltatás, amit Törökországban kapnak az utasok. Gyakran találkozni olyan családokkal, akik akár 7-8 alkalommal is visszatérnek az országba.

A Green-utasok 85 százaléka ötcsillagos szállodát és all inclusive ellátást vesz igénybe. Náluk is egyre nagyobb jelentősége van az előfoglalásnak, mellyel akár 30-40 százalékot is lehet spórolni.

Horvátország mindig kell

Az autós utaknál egyértelműen Horvátország a befutó, ez az a desztináció, amely évről évre növekedést tud elérni a magyarok körében.

A Terra Reisen is érzi ezt, nem véletlenül bővítették idén katalógusukban hat oldallal a horvát kínálatot, amelyben újdonság Pag szigete. Azt is tapasztalták, hogy az utasok hajlandóak kicsivel többet is adni a desztinációért, a foglalások átlagos értéke magasabb lett. Több a szállodai foglalás, és az utasok nemcsak a 2-3 csillagosokat keresik, hanem a magasabb kategóriát is, igaz, az öt csillagot már kevesen. Emellett megkedvelték a mobil házakat, ezekből szintén nagyobb választékot kínál a Terra Reisen idén.

Horvátországban a szálláshelyek fejlesztése nem állt meg, folyamatosan újítják fel a szállodákat és az apartmantelepeket - mondták el a Terra Reisennnél. Az ország ugyanis ki szeretne kerülni az alól negatív a megítélés alól, hogy főleg gyenge minőségű szálláshelyei vannak, de ez persze együtt jár az árak emelkedésével is. Ami a közlekedést illeti, tavaly nyár végére elkészült az az alagút, amely az autópályát összeköti a makarskai riviérával, ezáltal 40-50 perccel rövidítve le az utazási időt Magyarországról.

Folyamatosan fejlődő Bulgária

Bulgária évek óta szerepel a keresett desztinációk sorában, elsősorban jó ár-érték aránya miatt, de viszonylagos közelsége, homokos partja és emberléptékű hangulata miatt is szeretik az utasok, különösen a családok. Ráadásul turizmusa látványosan fejlődik, erről számolt be az ország talán legnagyobb hazai specialistája, a Robinson Tours.

Egyre népszerűbbek a magasabb kategóriájú, jellemzően all inclusive hotelek, melyek jó áron adnak magas színvonalat. Ugyanakkor erősödő tendencia az is, hogy az utasok az apartmanokat részesítik előnyben, és inkább testközelből ismerik meg a helyi vendéglátás remekeit.

Az országban folyamatosan javul az infrastruktúra, tavaly a burgaszi és a várnai reptér is új, modern terminállal gazdagodott váltja fel a régieket. Burgasz és Szófia között egy 30 kilométeres autópálya-szakaszt adtak át, és épülnek új hotelek is.

A Robinson kínálatában újdonságként az északi területeket is programozza bécsi indulással, de chartereikkel valamennyi népszerű része elérhető az országnak budapesti, debreceni és pozsonyi indulással is. Kapacitásaik ebben a desztinációban a tavalyihoz hasonlóan alakulnak, de növekedésre számítanak.

Bulgária évek óta szerepel a keresett desztinációk sorában, elsősorban jó ár-érték aránya miatt, de viszonylagos közelsége, homokos partja és emberléptékű hangulata miatt is szeretik az utasok, különösen a családok. Ráadásul turizmusa látványosan fejlődik, erről számolt be az ország talán legnagyobb hazai specialistája, a Robinson Tours.

Egyre népszerűbbek a magasabb kategóriájú, jellemzően all inclusive hotelek, melyek jó áron adnak magas színvonalat. Ugyanakkor erősödő tendencia az is, hogy az utasok az apartmanokat részesítik előnyben, és inkább testközelből ismerik meg a helyi vendéglátás remekeit.

Az országban folyamatosan javul az infrastruktúra, tavaly a burgaszi és a várnai reptér is új, modern terminállal gazdagodott. Burgasz és Szófia között egy 30 kilométeres autópálya-szakaszt adtak át, és épülnek új hotelek is.

A Robinson kínálatában újdonságként az északi területeket is programozza bécsi indulással, de chartereikkel az ország valamennyi népszerű része elérhető. Kapacitásaik a desztinációban a tavalyihoz hasonlóan alakulnak.

Egyiptom, a nagy visszatérő

A Nílus ajándéka magához tért, Egyiptom újra az egyik legnépszerűbb úti cél volt tavaly a magyar szervezett kiutaztatásban, köszönhetően változatlanul jó ár-érték arányának, és annak az elérhető egzotikumnak, amellyel kevés desztináció tud vetekedni ilyen közel és ilyen áron.

Az egyik legnagyobb egyiptomi kiutaztató, a Kartago Tours tavaly 50 százalékos bővülést ért el a desztinációban, és Tunéziában is 40 százalékot, ami alátámasztja, hogy Észak-Afrika ismét népszerű. Az árualapon nem nagyon változtattak, a szállodák jók, a fakultatív programok tartalmasak, s ez önmagában is a siker záloga.

Az utasok náluk is korán "ébredtek", már a 2015-ös csomagok novemberi meghirdetésekor sokan lefoglalták idei nyaralásukat. Az előfoglalási adatok csaknem megduplázódtak tavalyhoz képest, amikor ugyanezt tapasztalták. Az viszont továbbra is jellemző, hogy inkább a főszezonra foglalnak ilyenkor, talán azért is, mert ezek a helyek fogynak el először.

Az utasok újraéledt bizalmára alapozva hozott vissza a Kartago olyan programokat, mint Taba, Sharm el Sheikh vagy a nílusi hajóutak. Idén is szerepel a kínálatban Hurghadán kívül Marsa Alam, ahova viszont újításként önálló charterláncot szerveznek. Hurghadára a nyári szezonban heti három charterjáratot közlekedtetnek Budapestről, egyet Debrecenből, Sharm el Sheikre heti egy gépet indítanak majd, május elejétől október végéig.

Mesés Tunézia

Tunézia abban különleges, hogy a legelérhetőbb áron nyújt mindent, ami hamisítatlan Észak-Afrika és mesés arab kultúra. Az ország sokoldalú, szállodái jók, a programok variációja végtelen, s mindez verhetetlen ár-érték arányban - hangsúlyozta az ország specialistája, a kint 17 saját hotellel rendelkező Taurus Reisen, amely heti öt chartert közlekedtet ide 2015-ben. Sok náluk a visszatérő utas és a családosok is, amit az iroda a fent említetteken kívül a garantált napsütésnek és a homokos tengerpartoknak tulajdonít. Tavaly ebben a desztinációban a tour operator 37 százalékos bővülést ért el.

2014-ben Tunéziát összesen 6 millió turista kereste fel, ami enyhe csökkenést jelent ugyan, ám erre az évre már 10 százalékos növekedést várnak.

forrás: Turizmus.com

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Budapest
Magyarország