Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Gyógyítható és megelőzhető
2002. január 03.

Daganatellenes növények

A buja esőerdők seregnyi növényfaja van a leginkább rákényszerítve arra, hogy versenyezzen az életéért, a fényért és a tápanyagért, s megóvja magát a rovarkártevőktől és az egyéb növényevő állatoktól. Ebben a különféle mérgező anyagaik vannak segítségükre. Közöttük azonban olyanok is akadnak, amelyeknek hasznát veszik a rosszindulatú daganatok elleni küzdelemben.

A rákellenes vegyületeket tartalmazó növények közül a madagaszkári meténg (Catharanthus roseus) az egyik legnevezetesebb, amelynek a gyökereiből és leveleiből ez idáig több százféle hatóanyagot vontak ki a kutatók. E növényt eredendően a cukorbaj kezelésére ajánlotta a madagaszkári hagyományos gyógyászat, ám e hatását nem igazolták az orvosi vizsgálatok.

Az egyik amerikai gyógyszergyár és a Nyugat-ontariói Egyetem munkatársai az ötvenes években kezdték a madagaszkári meténg alkaloidjait tüzetesebben tanulmányozni. Elsőként 1958-ban a vinblasztint vonták ki leveleiből, amely bizonyos rosszindulatú daganatok- egyebek között a Hodgkin-kór*, a kötőszöveti daganat (szarkóma), az idegrendszer főleg éretlen sejtek (neuroblasztok) alkotta neuroblasztómája, az emlő- és a tüdőrák, valamint a heveny és az idült fehérvérűség (leukémia)- sejtjei ellen hatásosnak bizonyult.

Nem sokkal később a vinkrisztin nevű hatóanyag is előkerült e növényből, amely a sejtosztódás gátlásával gátat szab a heveny és a nyiroksejtes fehérvérűségnek. Míg 1960-ban öt leukémiás gyermek közül négy meghalt, addig manapság a vinkrisztin jóvoltából 90 százalékuknak az állapotában érdemi javulás következik be. Ez forradalmasította a fehérvérűség kezelését, ezért a vinblasztint és a vinkrisztint szolgáltató madagaszkári meténget Indiában, Izraelben, az Egyesült Államokban és Madagaszkáron termesztik is. Már csak azért is, mert 100 gramm rákellenes hatóanyag előállításához 53 tonna levelet kell feldolgozni! Igaz, emiatt nagyon értékes is ez a gyógyszeralapanyag, hiszen kilogrammja nemrég még 220 000 dollárba került, s évente 100 millió dollár bevétel származott belőle.

A trópusi esőerdők még legalább kétezerféle növényéről feltételezik a kutatók, hogy daganatellenes hatóanyagot rejt. Ez idáig azonban csak tíznél alig több növényről bizonyosodott be, hogy az alkaloidja valóban pusztítja a rákot. Ilyen például az ipéfa (Tabebuia serratifolia), a krotonfa (Croton tiglium), az angol H. E. Bates híres regénycímét is adó jakarandafa (Jacaranda caucana) és némely purgódiófa (Jatropha-faj). Mindez arra mutat, hogy még jókora lehetőség áll a növényi eredetű rákgyógyszerekre vadászó kutatók előtt.

Forrás: É.T.