Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kínai étkek
2001. október 04.

A kínai konyha alapanyagai:

Húsok:

csirkehús
sertéshús
marhahús
hal
rák

Köretek:

sültrizs (általában tojás- és húsdarabokkal keverve)
sülttészta
bambuszrügy
kínai gomba

Fűszerek:

curry
egyébb speciális fűszerek


Édes-savanyú káposzta

Hozzávalók:
3 ek olaj
2 dkg vaj
1 kis fej kelkáposzta
1 kk só

A szószhoz:

1,5 ek kukoricakeményítő
5 evőkanál víz
1,5 ek szójaszósz
2,5 ek cukor
3 ek citromlé
4 ek narancslé
2,5 ek paradicsompüré

Elkészítése:
A káposztát megmossuk, leveleit csíkokra vágjuk. Az olajat és a vajat együtt megmelegítjük, beletesszük a káposztát, és megszórjuk a sóval. 2 percig kevergetve sütjük, majd kis lángon további 5-6 percig pároljuk.
A szósz elkészítéséhez minden hozzávalót összekeverünk, felforraljuk, és addig kevergetjük, míg megszikkad és átlátszóvá válik.
A káposztát tálalóedénybe rakjuk, meglocsoljuk a szósszal, és melegen tálaljuk.


Kínai csirkecomb

Hozzávalók:
5 db csirkecomb kétfelé vágva,
30 dkg bacon szalonna, szeletelve

Az öntethez: 

1 dl szójaszósz
1 kávéskanál mustár
1 kávéskanál delikát
1 dl olaj
pici őrőlt kömény
pici őrölt bors

Elkészítése:
A szeletelt bacon szalonnával kibébelünk egy tepsit. Az előzőleg kevéssé besózott húsdarabokat ráfektetjük, majdbekenjük egyenként a fent említett öntet keverékével. Lefedetlenül puhára, ropogósra sütjük. Bármilyen körettel nagyon finom.


Sült kínai kel zsázs mártással

Hozzávalók:
75 dkg kínai kel
25 dkg juhtúró metélőhagymával
1/4 kávéskanál feketebors
2,5 dkg margarin
1 csokor finomra vágott zsázsa
1 apróra vágott kis hagyma
1 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 evőkanál reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
Burgonyával és sárgarépasalátával alacsony kalóriatartalmú étel. A kínai kelt leveleire szedjük, a leveleket kivágjuk, és 4-5 percig pároljuk őket. A túrót egy nagy tűzálló tál aljára terítjük, megszórjuk borssal, és befedjük a párolt levélnyelekkel. Felolvasztjuk a margarint, beletesszük az öszevágott kel-leveleket a zsázsát, a hagymát és fokhagymát. Fedő alatt 7-8 percig pároljuk. hagyjuk egy kicsit kihülni, majd az egészet áttörjük. A zsázsás keveréket a túróra és a pároltlevélnyelekre öntjük. A tetejére szórjuk a reszelt sajtot, és előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük. Forrón tálaljuk.


Sült zöldség (előétel)

Hozzávalók:
1 kis fej kínai kel
1 nagyobb sárgarépa
1 fehérrépa
1 karalábé
1 tojás
1 kanál étkezési keményítő
olaj a sütéshez.

Elkészítése:
A zöldségeket vékony metéltre vágjuk, megforgatjuk a felvert, keményítővel elkevert tojásban, és forró olajban ropogósra sütjük. Külön tálkában szójamártást kínálunk hozzá.


Kínai tojásoskukoricaleves

Hozzávalók (6 személyre):
1 kukoricakonzerv (25 dkg)
2 erőleveskocka
2 tojás
1 evőkanálnyi vodka
1 mokkáskanálnyi fehér bors
2 dkg kukoricaliszt
gyömbér
petrezselyem
zellerzöld


Elkészítése:
Egy liter vízzel és a kockákkal főzzünk levest, s lassú tűzön 10 percigforraljuk benne a körömnyi gyömbért, majd tegyük bele a lecsorgatott kukoricát. Közben a pépesre vágott zellert, a sót és a fehérborsotkeverjük össze a vodkával, majd adjuk hozzá a kevés hideg vízben feloldott kukoricalisztet. Ha a leves újra felforrt,keverjük bele ezt a pépet, s forraljuk tovább, míg be nem sűrűsödik. Ekkorvegyük le a tűzről, szedjök ki belőle a gyömbért, s a két összehabart tojást - lassú keverés mellett - gyorsan öntsük bele a forró lébe.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Kína