Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A Föld búvárparadicsomai
2013. november 02.

A Karib-tenger uszonyosai

Az egzotikumok vitrinjében a karibi térség mindig is a felső polcon helyezkedett el. Az Újvilág fehér emberek által írt történelme ebben az Észak- és Dél-Amerika között fekvő szigetvilágban kezdődött bő ötszáz évvel ezelőtt. Trópusi szigetei, az év nagy részét uraló gyönyörű idő, az ég és a tenger kékje által közrefogott pálmafák, a finom homokú strandok és a víz alatti álomvilág ma rengeteg turistát és búvárt vonz.

A Karib-tenger egykoron kalózairól volt híres, ma Jack Sparrow kapitány vitorlásai helyett modern jachtok, hatalmas tengerjárók szelik habjait. Elsüllyedt aranyait tán mind megtalálták, víz alatti kincseiben most búvárok gyönyörködnek, és gazdagságát már csak fotóikon, emlékeikben viszik haza.
A hatalmas karibi szigetvilágot hivatalosan három részre tagolják: a Bahama-szigetekre, a Nagy- és a Kis-Antillákra. Köztük olyan ismert földrajzi nevekkel, mint Kuba, Haiti, Dominika, Jamaika, Puerto Rico, a Virgin-szigetek, Saint Martin, Antigua, Martinique, Barbados, Trinidad. Már a nevüket ízlelgetni is fenséges, hát még micsoda búvárparadicsomokat rejtegetnek ezek a vizek!

"A bátor búvárok szirtcápával, bikacápával, citromcápával és tigriscápával találkozhatnak"
Talán az egyik legismertebb szigetcsoport a Kubától északra fekvő Bahamák, amely Florida közelsége miatt is igen kedvelt célpont. Legfelkapottabb szigetei a Grand Bahama, a New Providence, a Cat Island, az Andros. Közkedveltségének egyik oka, hogy a víz hőmérséklete sosem csökken 22 fok alá, de nyáron a 30 fokot is elérheti. A búvárok körében talán a cápás merülések a legnépszerűbbek, hisz nem mindennapi élmény ezeket a ragadozókat testközelből látni vagy akár etetni. A szigetek több cápafajnak is élőhelyet nyújtanak, így a bátor búvárok szirtcápával, bikacápával, citromcápával és tigriscápával találkozhatnak. A 690 szigetből álló Bahamák vizeiben sok izgalmas roncsot is találni a szemet gyönyörködtető zátonyok, korallok és falak mellett.
A Brit-Virgin-szigetcsoport több mint ötven tagot számlál, a legnagyobbak: a Tortola, a Virgin Gorda, az Anegada. Földi paradicsom ez is álomszép szigetekkel, homokos strandokkal, jó szelekkel a vitorlázóknak és csodás víz alatti világgal a merülőknek. A kezdőktől a gyakorlottakon át a profikig minden szintű búvár megtalálja a számára megfelelő helyet (Blonde Rock, Kelly Cove, Santa Monica Rock), a szelídebb víz alatti szikláktól a szépséges zátonyokon át a hajóroncsokig terjed a repertoár. A Rhone hajó itt nyugvó maradványa a világ egyik legnépszerűbb merülőhelye, különösen azóta, hogy 1977-ben itt forgatták "A mélység" című filmet.
Kuba, a Nagy-Antillák legnagyobb szigete, egy furcsán konzerválódott világ apránként reformálódó, de számunkra mégiscsak a múltat idéző társadalmi berendezkedéssel. Az ott élő emberek, a karibi hangulat, a zene mégis vonzó célpont mindenkinek. És a meleg víznek köszönhetően egész évben lehetséges a merülés. Jeles búvár helyei: Isla de la Juventud, Maria la Gorga, Playa Giron, Trinidad & Cienfuegos. A tenger mélye igazán gazdag élővilággal várja látogatóit, a korallok, zátonyok közt tengeri sügérek, murénák, papagájhalak, aligátorteknősök, tüskéshalak, íjhalak, rákok hemzsegnek, de cetcápával is találkozhatnak a szerencsések.

"Trinidad a bulik, karneválok szigete, Tobago nyugodtabb, csendesebb atmoszférát kínál"

Curaçao kicsiny vulkanikus szigete Venezuela partjaitól északra fekszik, fővárosának, Willemstadnak házai ma is tükrözik a holland alapítás korát. A szomszédos szigetekkel együtt rengeteg merülőhelyet kínál a profi búvároknak is, de ez az italáról ismert kis sziget igazából a kezdő, gyakorló merülők terepe. A szigeten természetvédelmi park, sportolási lehetőségek is várják az éppen nem búvárkodókat. Tengeri akváriumában a bevállalós turisták citromcápákkal úszkálhatnak.
A karibi szigetvilág talán legdélibb duója Trinidad és Tobago. Ha valahova, ide biztosan ki lehet tenni, hogy éjjel-nappal nyitva. Éghajlatuknak köszönhetően itt az év bármelyik percében nyár van. Trinidad a bulik, karneválok szigete, Tobago nyugodtabb, csendesebb atmoszférát kínál, ennek a szigetnek az adottságai kedveznek jobban a búvároknak is. Korallok, szivacstelepek szegélyezik, állatvilágát különféle cápák, papagájhalak, tarponhalak, tengeri angyalok jellemzik. Déli partjai kiváló terepei a kezdő búvároknak, de nem árt figyelni a szigetek körüli áramlatokra.
Jóllehet, a Cayman-szigetekről elsőre az offshore szó jut eszünkbe, ennek ellenére a világ egyik legszebb és legjobban szervezett merülőhelye. A Kuba és Jamaika által közrefogott, a Cayman-gerinc csúcsain ülő szigetcsoportot kilométeres mélységek, csipkézett korallzátonyok, gazdag vízi világ veszi körül. Kiváló infrastruktúrája, szállodái, búvárklubjai, a zátonyok és a merülők biztonságát szolgáló horgonyzóhelyek minden búvár álma lehet.

forrás: www.goutazas.hu