Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Öregedő flóra
2001. szeptember 13.

Nemrégiben Skóciában elhunyt tizennyolc ember. Halálukat az Escherichia coli 0157:H7 törzse okozta.

Ez a baktérium mindannyiunkban megtalálható, de hogy mennyi van belőle, az az életkortól függ. Az öregedés egyik kísérője a bélflóra átalakulása is. Az idősek tápcsatornájában jóval több kórokozó baktérium él, mint a fiatalokéban vagy a középkorúakéban. Az E. coli mennyiségének változásával ellentétes a bifidobaktériumok számának alakulása: a kor előrehaladtával csökken a mennyiségük.

Laborkísérletekkel bizonyították, hogy a bifidobaktérium elpusztítja az E. colit, tehát feltehető, hogy az öregedés során a coli számának növekedése és a bifidobaktérium számának csökkenése együtt betegségre, esetleg halálra vezet.

Vajon hogyan lehetne elősegíteni a bifidobaktériumok szaporodását? Az egyik lehetőség, hogy közvetlenül visszük be őket a szervezetünkbe. Mivel a joghurtok nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket a mikroorganizmusokat, nem látszik nehéznek a feladat. A kutatók egy része azonban szkeptikus: vajon hogyan szívódnak fel a tápcsatornából, és főleg hogyan válnak az ember bélflórájának elemeivé a bifidobaktériumok? Valószínűleg inkább az az út járható, miszerint a már a bélben élő törzseket kell megerősíteni, a szaporodásukat elősegíteni. Olyan fruktooligoszacharidokat (a szénhidrátok egy bizonyos formája) célszerű fogyasztani, amelyek a E. coli és más kórokozó baktériumok (például a Streptococcus vagy a hasmenést okozó Clostridium) számára emészthetetlenek, ugyanakkor a bifidobaktériumok jól tenyésznek rajtunk. A fruktooligoszacharidokat külön kell bejuttatni a szervezetbe.

Remélhető, hogy megfelelő diétával visszafordíthatóvá válik a bélflóra öregedése, és ezzel egy lépéssel közelebb kerülünk a szép, hosszú, egészséges öregséghez.

(New Scientist)
Forrás: É.T.