Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Három héttel rövidebb lesz a budapesti Karácsonyi Vásár - Frissítve!
2013. október 24.

Meglepődve értesültek arról a beutaztató irodák, hogy az előzetesen meghirdetett november 15-i kezdés helyett csak november 29-én tervezik megnyitni az idei évben a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásárt, és már december 24-én zárják is, ezzel lényegesen lerövidül a téli szezon egyik legnépszerűbb budapesti rendezvényének hossza.

Erre a problémára hívja fel levelében a Belváros-Lipótváros jegyzőjének figyelmét a MUISZ, akitől a beutaztató irodák nevében a döntés felülvizsgálatát és a Karácsonyi Vásár nyitva tartásának november 15-január 2. közötti időre történő meghosszabbítását kérik. Emellett azt is javasolják, hogy a jövőben a turizmust is jelentősen érintő kérdésekben döntés előtt konzultáljanak a szakmai szervezetekkel.

Az V. kerület jegyzőjének nincs mérlegelési joga a kérdésben - reagált cikkünkre az ötödik kerület. Közlésük szerint kormányrendelet szabályozza, hogy három olyan ünnep van egy évben (húsvét, karácsony és szilveszter), amikor közterületi vásárokat lehet tartani, és csak az ezeket megelőző 20 napban van erre lehetőség. Ez az oka annak, hogy a fenti módon változott az adventi vásár időpontja a Belvárosban.

A közterület értékesítés ünnepekhez kapcsolódó lehetőségeit a 210/2009 (IX.29.) Kormány rendelet 12 § 2. bekezdésében nevesíti, tájékoztatta lapunkat a kerület. E szerint húsvéti, karácsonyi és szilveszteri ünnepeken, valamint évente plusz 1 alkalommal, az adott ünnepen és az azt megelőző 20 napban van lehetőség árusításra.

A Fővárosi Önkormányzat eddig az évi egy plusz alkalmat Mikulás napjához kötötte, azonban az idei évben már tartottak vásárszerű rendezvényt a Vörösmarty téren, ezért nem járul hozzá a kerület Jegyzője a korábbi kezdéshez. A befejezési határidőnek az az oka, hogy újév első napján már a Vörösmarty tér takarítását végzik, utána kezdődik a pavilonok elbontása, tehát egyébként sem lenne lehetőség árusításra január elsején és másodikán, írják lapunknak eljuttatott közleményükben.

Az egyre népszerűbb budapesti eseményt nagyon sok beutaztató iroda ajánlotta ki partnereinek, és sok visszajelzés érkezett, hogy örömmel szerveznek a vásár idejére, kifejezetten "Budapesti Karácsonyi Vásár" címen csoportos utazásokat fővárosunkba. Az az irodák megdöbbenve értesültek a vásár két héttel későbbi nyitásáról, mert ez sok csoport lemondását fogja eredményezni. A november 15-30. közötti időszak ráadásul azért is különösen kedvező, mert ilyenkor egyébként meglehetősen kevés esemény csábítja a turistákat hazánkba. A december 24-i zárás szintén kedvezőtlen, hiszen a Szilveszterre Budapestre érkező turisták programjában szintén kedves színfolt volt eddig a vásár meglátogatása. A beutazó turizmus nem csak az ezzel foglalkozó irodáknak fontos, a főváros és a kerületek számára sem elhanyagolható bevételt jelentenek a turisták, hangsúlyozza a Szövetség.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Budapest
Magyarország