Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A memóriaserkentő nikotin
2001. augusztus 09.

Régebben a dohánycserjét csodálatos erejű dísznövényként tisztelték. Mára megdőlt a gyógyhatásába vetett hit, hiszen bebizonyosodott, hogy nem csillapítja a köhögést, nem gyógyítja a meghűlést, és nem enyhíti a szomjúságot sem, viszont a belőle készült cigaretták elfüstölése tüdőrákot, szív- és érrendszeri betegségeket, korai halált okoz. A dohányban található nikotinnak van azonban egy figyelemre méltó pozitív tulajdonsága is: javíthatja a memóriát.

Egyszerű pszichológiai tesztekkel már régen kimutatták, hogy egyetlen szál cigaretta elszívása után, amint a nikotin bekerül a véráramba és eljut az agyba, javul az emlékezőképesség. Az azonban csak most vált világossá, valójában mit is csinál a nikotin az agyban.

Egyszerűen szólva, a nikotin erősíti az agyba elektromos impulzusok formájában érkező üzeneteket. Amint az impulzus végighalad az idegsejten, elérkezik a végződéséhez. A következő idegsejt egy rés, a szinapszis túlpartján található. Ahhoz, hogy az üzenet ezen átjusson, segítséget kell kapnia: olyan molekulákat, amelyek áthaladnak a szinapszison. Ha elegendő ilyen szállító, úgynevezett neurotranszmitter éri el a másik oldalt, ezzel az üzenet (ingerület) eléri a fogadó idegsejtet. Minél több üzenet jut át, annál több idegsejt lesz részese az emlékezetnek.

Egy 1991-ben készült felmérés szerint a dohányosok ritkábban betegszenek meg Alzheimer-kórban. Legutóbb azt is kimutatták, hogy a nikotin gátolja azoknak a vérlemezkéknek az összetömörödését, amelyek az e betegségben szenvedők agyát elbutítják.

A nikotin mint memóriaserkentő "gyógyszer" azonban a cigarettafüstben levő több mint négyszáz ismert rákkeltő anyaggal társul. Az Alzheimer-kórban szenvedőknek és a feledékenyeknek mégsem kell választaniuk a rák és a szenilitás között. Tavalyi kutatások során ugyanis kimutatták, hogy a bőrre helyezett tiszta nikotint tartalmazó tapasznak is van memóriaserkentő hatása, javítja például e betegek olvasási képességét. 

(Time)
Forrás: É.T.