Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A telihold melegíti a sarkvidékeket?
2001. augusztus 09.

Amikora szibériai sztyeppeken vagy Kanada sarkvidéki tájain teliholdas éjszakákonüvöltenek a farkasok, azt mondjuk, "farkasordító hideg van". Tán mégarra is gondolunk, hogy ilyenkor a szokásosnál is fagyosabb a levegő. Pedig17 évre visszamenő, több mint kétszáz holdciklust magukban foglalómeteorológiai megfigyelések ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítják: a Földsarkvidékein teliholdkor átlagosan 0,55 Celsius-fokkal magasabb a hőmérséklet,mint újhold idején. Ez a különbség az Egyenlítő felé haladva egyre mérséklődik,s a trópuson már szinte teljesen elenyészik.

Ugyancsak számos mérési adat igazolja azt is, hogy a globális felmelegedéserősebben érezteti hatását a sarkvidékeken, mint ahogy pollen- és évgyűrűvizsgálatoktámasztják alá, hogy a jégkorszakok is aránytalanul nagyobb lehűléssel jártakitt, mint a Föld mérsékeltebb és melegebb égövein. Mindez azt mutatja,hogy a sarkvidékeken az időjárás sokkal érzékenyebb mindenféle apró változásrais, mint más tájakon.

Egyelőre azonban még nincs magyarázat arra, hogy valójában miért is van ezígy. Gyanítják csupán, hogy a nagy légkörzési rendszerekre lehetvalamilyen hatása a Hold ciklusváltozásainak, de hogy miképpen, annak kiderítésemég további kutatásokra van szükség.

(New Scientist)

Forrás: É.T.