Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Elkészült a Lánchíd park
2012. október 24.

Átadták a környezettudatos szellemben svéd támogatással megújult Lánchíd parkot Budapesten pénteken. A Lánchíd budai hídfőjénél Budapest legökóbb városi közparkja lesz, amit a Green Sweden/SymbioCity Program keretében valósítottak meg.

A felújítás lényeges szempontja volt, hogy a régi parkrész értéknövelő felújításán túl a park bekapcsolódjon, részévé váljon a környék védett épített és természeti értékeinek, valamint használatra ösztönző, átgondolt, helyszínre szabott megoldásaival kövesse a környezettudatosságot hangsúlyozó szabadtér-építészeti trendet. Különös figyelmet fordítottak a víz- és tápanyagkörforgás biztosítására vízáteresztő burkolatok használatával, valamint az épített, burkolt elemek minimalizálásával. Ennek köszönhetően a területen semmi nem gátolja a csapadékvíz természetes körforgását.

Az építés vezetője elmondta, hogy a tervezés során fontos szempont volt, hogy a park a lehető legjobban megtartsa a csapadékvizet is. Ennek érdekében például úgy végezték a földmunkát, hogy a korábbinál enyhébb lejtése legyen a területnek, a lefolyó csapadékot pedig a felső részhez tervezett sövénysor is segít majd megfogni. Emellett a pihenőket természetes ragasztóanyaggal összefogott gyöngykaviccsal borítják, melyek könnyedén átengedik a talajba a vizet. A parkban összesen 15 darab padot helyeznek el - ezeket a hazai svéd vállalatok ajánlották fel. A pihenőket vörösfenyővel borított járóutakon lehet majd megközelíteni a Lánchíd utca és a rakpart felől. A területre csak magyar őshonos növényeket telepítenek majd, például gyertyánt, borbolyát és gyöngyvesszőt.

A fenntartható anyaghasználat szintén kiemelt szempont volt a felújítás során, ugyanis a parkban szinte az összes korábban ott lévő berendezési tárgyat és anyagot újrahasznosítottak vagy a parkon belül újra felhasználtak. A felújításnak köszönhetően a park nagy részét növényzet borítja, amely az emberi igényekre is reagál: megfelelő árnyas tartózkodó- és pihenőhelyeket is kínál, a gépkocsiforgalom által érintett helyeken a növényzet gondoskodik a zaj- és porszűrésről. A tervezett tér szerkezete a gyalogosforgalmi kapcsolatokat is rendezi, az átjárhatóságot erősíti.

Az budai hídfőnél lévő parkban tartott ünnepségen Karin Olofsdotter, Svédország budapesti nagykövete elmondta: a park tökéletes példája egy olyan találkozóhelynek, ahol élvezhető a természet közelsége, a nagyvárosi forgatag hátrahagyása nélkül. Szólt arról is, hogy a fenntartható városfejlesztési programot 2010-ben indították, a cél pedig a zöld gondolkodásmód elterjesztése Magyarországon. A park 23 millió forintból újult meg, a megvalósításban a fővárosi önkormányzat, a svéd nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség és Magyarországon működő svéd vállalatok vettek részt.

forrás: MTI

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Budapest
Magyarország