Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Most bérelhet világítótornyot Szardínián!
2012. május 23.

Hosszú távú hasznosításra bérbe adnak tizenöt, a technika fejlődése nyomán fölöslegessé vált világítótornyot Szardínia tengerpartja mentén, mert az autonóm olasz tartomány önkormányzatának nincs pénze a fenntartásukra, főleg nem a felújításukra.

A már használaton kívüli történelmi építményeket az elkövetkező hetekben hirdetik meg "piaci áron"; a hatóságok azt szeretnék, ha különleges törpeszállodaként, olcsó panzióként, galériaként vagy múzeumként hasznosulnának és pénzt hoznának a közös kasszába.

A BBC hírszolgálata szerint a tornyokat 30 évre adják bérbe, cserébe a lízingelőknek helyre kell állítaniuk azokat, ami esetenként nagyon sokba, akár több millió euróba kerülhet, mert a világítótornyok egy része nagyon lepusztult állapotban van, vagy nagyon nehezen közelíthető meg.

Az ötletet a hasznosításra az adta, hogy eddig Olaszországban egyedüliként ötcsillagos luxus üdülőszállóvá alakítottak át egy dél-szardíniai világítótornyot.
Alessio Raggio 42 éves üzletembernek hét évébe telt, míg sikerült bérbe vennie, helyreállítania és szállodává alakítania a Spartivento-fokon álló, csak egy magán földúton megközelíthető tornyot.

Az olasz haditengerészet által 1856-ban emelt építmény ma egész Olaszország egyik legexkluzívabb szállodája, amelyben napi 1000 euróba kerül egy lakosztály a főszezonban.

A történelmi épület átalakítása hárommillió dollárba került. Raggio 38 évre vette bérbe, és havi 3000 euró bérleti díjat fizet utána a tartományi kormánynak. A szardíniai illetékesek azonban azt szeretnék, ha a többi világítótorony szélesebb rétegek számára is elérhető panzióvá vagy boutiqueszállodává alakulna át.

A kalapács alá kerülő világítótornyok egy része a legfelkapottabb üdülőhelyeken található, közülük némelyik csak hajóval közelíthető meg. Ilyen például a Razzoli szigetén lévő, amely 1845-ben épült és már 1965 óta használaton kívül van. A közeli Santa Maria-sziget 1913-ban emelt világítótornyának érdekessége, hogy fényét egy közeli, mára romokban heverő kolostor bencés szerzetesei tartották életben.

A világítótornyokat eddig nem látogathatta a nagyközönség, minthogy magántulajdonban - a parti őrség vagy a haditengerészet - tulajdonában - voltak.

forrás: MTI

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Szardínia
Olaszország