Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Újra lehet pesetával fizetni egy spanyol faluban
2012. február 17.

Az eurózóna adósságválsága és az országos átlagot is meghaladó munkanélküliség miatti elkeseredésükben a "jó öreg" pesetához nyúltak vissza egy parányi spanyol település lakói, és a régi fizetőeszköz újbóli bevezetésével próbálnak életet lehelni a faluba - adta hírül a The Guardian című brit napilap.

A Madridtól mintegy 120 kilométerrel délkeletre fekvő 3 ezer lelkes Villamayor de Santiagóban egy "Hozd vissza a pesetát!" felirattal ellátott plakát hirdeti a helyi vezetés múlt hónapban indított kezdeményezését. Az euró által tíz évvel ezelőtt kiszorított valuta újbóli használati lehetőségének gyorsan híre ment, és a környékről özönleni kezdtek a faluba a vásárlók, hogy megszabaduljanak eddig őrizgetett régi pénzüktől. Spanyolországban további négy településen indítottak hasonló akciót.

Luis Miguel Campayo, a Villamayor de Santiagó-i kereskedők szövetségének vezetője a lépéssel kapcsolatban elmondta: "Az emberek megőrizték pesetáikat azt gondolva, hogy egyszer majd kapóra jönnek, ha az euró csődöt mond".

"Úgy látszik, a korábbi félelmeik lassan beigazolódnak. Sok spanyol, elsősorban az idősebbek, érzelmileg még mindig nagyon erősen kötődnek a pesetához és ma is abban számolnak, ha nagy tranzakciókról van szó. A gazdaság annyira gyengélkedik, hogy alig van euró" - tette hozzá Campayo. Az eredeti elgondolás szerint a több mint 30 százalékos munkanélküliséggel küzdő faluban egy hónaposra tervezték az akciót, de az a helyiek és a szomszédos települések lakói körében olyan kedvező fogadtatásra talált, hogy meghosszabbították. "Amire nem számítottunk, az az volt, hogy (a kezdeményezéssel) mosolyt csaltunk az emberek arcára" - jegyezte meg.

Campayo elmondta, hogy a gazdaságélénkítő projekt végeztével összegyűjtik az üzletekben hagyott pesetát, a nemzeti bankban beváltják euróra, majd szétosztják a kereskedők között. Eddig mintegy egymillió pesetát, több mint 1,7 millió forintnak megfelelő összeget hagytak a helyi boltokban a vásárlók; különösen a híres manchego sajtra, a bárányhúsra és az olívaolajra nagy a kereslet.

Spanyolország 1868-ban vezette be a pesetát, és 2001 decemberében csatlakozott az eurózónához. A közös európai valuta 2002 februárjában szorította ki a régi fizetőeszközt, bár más, eurót használó országoktól eltérően Madrid nem szabott határidőt a peseta beváltására. A spanyol jegybank becslése szerint körülbelül 1,66 milliárd eurónyi peseta maradt 2002 óta a lakosság pénztárcáiban.

forrás: MTI

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Spanyolország