Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Megújult a prágai Orloj külső szobrainak egy része
2012. február 14.

Eredeti színekben és teljes egészében megújulva a hét végén visszakerült a prágai Orloj óralapjára az emberi tulajdonságokat és foglalkozásokat ábrázoló nyolc híres faszobor első fele.

Az első négy szobor - a Hiúság, a Kapzsiság, a Halál és a Kéj jelképei - egy hónapot töltött a restaurátori műhelyben. Szakemberek a felújított szobrokat a turisták érdeklődése mellett tették fel az óralapra, majd leszerelték a maradék négy szobrot: a Filozófus, az Angyal, a Csillagász és a Krónikás szintén egy hónapot töltenek majd a restaurátori műhelyben.

Az összes szobor felújítva, teljes pompájában legkésőbb március 15-én lesz ismét látható Prága óvárosi városházának toronyóráján.

"A szakemberek kijavítják az időjárás viszontagságainak kitett faszobrok hasadásait, és felújítják a színeket. Közben megjavítják a mechanikus szerkezeteket is" - mondta Petr Skála, az Orloj kezelője újságíróknak.

Kifejtette, hogy a figurák nincsenek rossz állapotban, inkább megelőző intézkedésről van szó.

"A szobrokat rendszeresen erősen bepiszkítják a galambok, ezen a téren új eljárásokra van szükség" - jegyezte meg. Az eddig használt hálók nem elégségesek, és a kezelőség most elektronikus védelmi szerkezetben gondolkodik. "Komoly gondot jelentenek a vandálok is. Az Orlojt azonban folyamatosan kamerákkal figyeljük" - tette hozzá.

A nyolc külső szobrot legutóbb 1999-ben javították, azóta rendszeresen ellenőrzik. Skála szerint további javításokra is szükség van: néhány éven belül fel kell újítani a szerkezet 15. századból származó kőelemeit és a turisták által jól ismert kalendáriumot is.

Tavaly az Orloj aranykakasát újították fel, amely hat évtized után kezdett el újra csapkodni szárnyaival. A felújítási munkákat a prágai városháza rendelte meg, és fizeti is.

Az Orloj Prága egyik legismertebb, legkeresettebb idegenforgalmi látványossága: mindenki látni akarja, és nem is egyszer. Sokan kimondottan csak miatta látogatnak Prágába.

forrás: MTI

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Prága
Csehország