Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Óriáslibák árasztották el a fővárost
2011. november 09.

Óriáslibák árasztották el Budapestet, a főváros nyolc kiemelt pontján egy héten át tekinthetők meg azok a libaszobrok, amelyeket fiatal művészek terveztek és festettek meg egy pályázat keretében a Márton napi hagyományok kapcsán.

Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik - tartja a népi mondás. A Márton-napi hagyományok népszerűsítése céljából libaszobor-festő pályázatot hirdetett a Baromfi Termék Tanács, a legjobb pályázatok beküldői maguk festhették meg az egyenként csaknem másfél méter széles és másfél méter magas libaszobrokat.

A kiírás szerint a magyar néphagyományok, Szent Márton nap, a lúd fogyasztás és az új bor kóstolás témakörében várták a terveket, amelyek mindezeket a városi kortárs vizuális nyelvre fordították.

A pályázat keretében nyolc baromfit dekoráltak ki az alkotók. Az elkészült szobrokat hétfőn helyeztek el a főváros közterületein. A libafestő művészek: Dékány Dalma, Erm Emília, Krizsanószki Máté, Mihályi Dániel, Nagy Rozália, Pereházy Dóra és Tumbász Andrea, Radnóti Blanka és Márai Mariann, valamint Vadnai Ágnes.

A köztéri állatokra szavazni lehet a www.facebook.com/libamajfesztival közösségi oldalon, a legtöbb voksot kapó alkotó képzőművészeti eszközök vásárlására jogosító ajándékutalványt nyer. A ludakat tavasszal kiállítják és eladásra kínálják a budai várban tartandó Királyi Lakoma nevű rendezvény keretében - tudatták a szervezők.

A november 11-i Márton nap a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ez a nap zárja le a népszokás szerint az éves gazdasági munkákat és ekkor veszi kezdetét a természet téli pihenő időszaka, ezen a napon kóstolták meg az újbort és vágtak le először a tömött libákat. Napjainkban ebből leginkább a Márton-napi liba fogyasztása maradt fent.

forrás: MTI

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Budapest
Magyarország