Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége is képviseltette magát a “2011 EU-Kína Ifjúság Éve” nevű programsorozat kiemelt rendezvényén
2011. augusztus 30.

A 2009 november 30-án Nanjingban megrendezett 12. EU-Kína csúcstalálkozón 2011-et nevezték ki "EU-Kína Ifjúság Évének", hogy ezzel is tovább mélyítsék a két térség közötti partneri kapcsolatokat. Az ifjúsági év célja az emberi kapcsolatok megerősítése a két fél között és együttműködés létrehozása számos területen, elsősorban ifjúsági kérdésekben. Az EU-Kína Ifjúsági év egyik kiemelt rendezvényét Shenzhenben és Guangzhouban (Kanton) tartották augusztusban, ahol Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége is képviseltette magát, a Hostelling International világszintű ifjúsági szállás hálózat tagszervezeteként.


A "EU-Kína Ifjúsági Év" kiemelt célkitűzései a következők:
 
  • a kölcsönös megértés és a kultúrákon átívelő párbeszéd elősegítése, valamint baráti kapcsolatok kiépítése az európai és kínai fiatalok között;
  • a fiatalok ösztönzése arra, hogy törődjenek az EU-kínai kapcsolatokkal és támogassák azok fejlődését;
  • valamint olyan kiterjedt pozitív hatás elérése, ami biztosítja azt, hogy az együttműködés a két térség politikai döntéshozói között - csak úgy mint a két térség ifjúsági szervezetei között - tartós lesz 2011 után is.


A 2011-es év, mint az Önkéntesség Európai Éve lehetőséget adott arra is, hogy az önkéntes munkát az európai és kínai fiatalok körében számos olyan csatornán keresztül népszerűsítsék, mint pl. az "Európai Önkéntes Szolgálat" (European Voluntary Service).

A fenti célkitűzések elérése érdekében számos eseményt szervezett egész évben a két térség az Európai Unióban és Kínában egyaránt. A kiemelt rendezvényeken találkozhattak egymással a két régió fiataljai, kicserélhették gondolataikat, tapasztalataikat olyan közös érdeklődésre számot tartó témákban, mint az ifjúság és a fenntartható fejlődés; valamint a fiatalok érdekképviselete.

Az év két hivatalos nyitó rendezvénnyel indult, az elsőt Brüsszelben tartották január 11-én, a másikat Pekingben február 23-án.

Az EU-Kína Ifjúsági Év harmadik kiemelt rendezvényét Pekingben és Xi'an-ban rendezték meg, témája az Ifjúság és a Fenntartható Fejlődés volt és olyan területeket érintett, mint a zöld önkéntesség, a zöld szállítás, a zöld fogyasztás és zöld kreativitás.

A Shenzhenben és Guangzhouban augusztus 9 és 15 között megtartott negyedik fő rendezvényre delegált fiatalok azt a kérdést járhatták körbe, hogy hogyan vehetnek aktívan részt az olyan területeken, mint az önkéntesség, a közösségfejlesztés és a közösségi szolgáltatások, az új generáció és a társadalmi integráció, valamint hogy hogyan közreműködhetnek a fiatalok a különböző politikai döntések meghozatalában EU-ban és Kínában egyaránt.

Ezen a rendezvényen a Hostelling International is képviseltette magát két delegálttal, Erdőháti Ágnessel, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének ügyvezető elnökével , valamint Anja Zepic-el, a Szlovén Ifjúsági Szállások Szövetségének titkárával.

A rendezvénnyel egyidejűleg zajlott a 2011-es Nyári Universiade Ifjúsági Fesztivál is, mivel ebben az időben Shenzhen adott otthont a 2011-es nyári Universiadenak, a egyetemista diákok olimpiai játékainak is.

Az öt teljes napon át tartó rendezvény plenáris ülésein az Európai Uniós és kínai delegáltak az alábbi témákban hallgathattak meg előadásokat:

1, Harmonikus társadalom és a fiatalok részvétele
Előadók:
 
  • PI Jun - a Kínai Fiatal Önkéntesek Szövetségének helyettes főtitkára.
  • Erik Amnå professzor - politika tudomány doktora, Kormányzási Osztály, Uppsala Egyetem, Svédország.


2, Fiatalok a döntéshozatalban
Előadók:
 
  • XI Jieying - A Kínai Emberek Politikai Érdekegyeztető Tanácsának bizottsági tagja, a Kínai Ifjúsági és Gyermek Kutató Központ igazgatója.
  • Robert Thomson - Ifjúsági politika monitoring, értékelés, tréning és képviselet - Belügyek Szövetségi Osztálya, Közegészségügyi Hivatal, Bern.


A plenáris ülés után a delegáltak négy kisebb csoportban különböző témákat beszélhettek át. Itt jó lehetőség nyílt arra, hogy kicseréljék a tapasztalatainkat a kínai társaikkal az alábbi témákban:
 
  • önkéntesség,
  • közösségfejlesztés és a közösségi szolgáltatások,
  • az ifjúság szociális védelme,
  • fiatalok a döntéshozatalban.


A Kína fejlődésébe engedett további betekintést az alábbi cégek, ipari területek és közösségi centrumok meglátogatása is:
 
  • A shenzheni székhelyű HuaWei cég, a világ vezető informatikai és kommunikáció technológiai vállalata.
  • Chang'an ipari negyed Dongguan városában.
  • Hongyuan Közösségi központ Dél-Dongguanban.
  • A második Gyermek Központ Guangzhouban.


Természetesen a programból nem hiányozhattak a hagyományos turisztikai elemek sem, amelyek csak még közelebb hozták Kínát az Európai Uniós s delegáltakhoz. Meglátogatták a Dapeng Erődöt, egy védett Mangrove Rezervátumot és a Guangzhou Múzeumot. Különleges élmény volt a sétahajókázás a Pearl Folyón Guangzhou (Kanton) éjszakai fényeivel, a világ egyetemistáinak részvételével rendezett szabadtéri koncert a Dameisha Parton, valamint a felejthetetlen Uiversiade Megnyitó Ünnepség a shenzheni stadionban.

Ahogy Ms. Nevedalova Katarina, az Európai Ifjúsági Fórum alelnöke mondta a megnyitó beszédében Shenzhenben: "Ezeknek az Európai Uniós és Kínai kiemelt rendezvényeknek a célja az, hogy a közös élmények, programok által hidat építsenek a két térség fiataljai között, s így létrejöhessen egy szorosabb kapcsolat lehetővé téve az egymás kölcsönös megértését, elfogadását. Ez a híd fog remélhetőleg a jövőben stabil alapjául szolgálni a párbeszédeknek és az összefogásnak a közös célok elérése érdekében."

Erdőháti Ágnes Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének delegáltja szerint a rendezvény elérte célját: "A híd felépült - és mindenképp szeretnénk fenntartani a kapcsolatot a fiatal kínai társainkkal, akikkel az utunk során megismerkedtünk és továbbra is keresni fogjuk a lehetőségeket, hogy erősítsük, népszerűsítsük a két térség közötti párbeszédet."


Shenzhen, Guangzhou - Kína
2011 Augusztus

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Kína