Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

SóStop a vendéglői asztalon és az éttermi konyhákban
2011. március 10.

Minden vendéglői asztalon ott a sótartó, és tízből nyolc ember automatikusan érte nyúl, ahogy kihozzák az ételt, anélkül, hogy megkóstolná a séf kreációját.

Tízszer annyi sót fogyasztunk, mint kellene, ezért ideje, hogy tegyünk a számos, életutat megrövidítő betegség kialakításáért felelős, fölös sófogyasztás csökkentése érdekében - hangzott el a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és az Országos Alapellátási Intézet szerdai tájékoztatóján.

Ennek érdekében hirdették meg a Bízz a séfben! szlogent, és terveztek meg egy, a sószegény étkezést hirdető jelképet.
A kis táblácska azokon az éttermeken lesz egyelőre látható, amelyek igyekeznek sószegényen főzni, és más fűszerekkel helyettesíteni a sót, és nem teszik ki minden asztalra a sótartót - tájékoztatta a jelenlévőket Prohászka Béla, az MNGSZ elnöke. A most indult kezdeményezéshez a következő éttermek csatlakoztak: a békéscsabai Ibsen, a Kondorosi Csárda, a gyomaendrődi Körös Hotel, a budapesti L. A. Bodegita, a békéscsabai Szlovák étterem, a debreceni Barabás, a kaposvári Corner és a pécsi Royal kávéház. Bíznak benne, hogy mind több vendéglátóhely csatlakozik az akcióhoz.

A séfeknek és a konyhásoknak fel kell vállalniuk, hogy lemondanak a bödönökben tárolt, túlsózott ételízesítők és kész fűszerkeverékek használatáról. Ahogyan Várhelyi Miklós Venesz-díjas mesterszakács, az MNGSZ elnöki megbízottja elmondta, ma már alig találni embert, aki hajlandó krumplit tisztítani - mindenki kész és félkész alapanyagokat, porokat, keverékeket használ, amelyek egyébként is túl sósak.

forrás: www.turizmuspanorama.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország