Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Én és a Másik - Társas kapcsolataink lélektana
2001. június 13.

Bevezetés
Manapság már mindenki előtt egészen nyilvánvaló, milyen fontos lehet tisztában lenni társas érintkezéseink kimondatlan normáival, szabályaival. Amikor a társadalom gyors szerkezetváltozásai radikálisan átalakítják emberi kapcsolatainkat is; vagy amikor például mind többen dolgoznak a szolgáltatási szektorban, azaz folyamatosan növekszik azok száma, akik munkájuk során végső soron emberekkel érintkeznek, emberekkel foglalkoznak és dolgoznak együtt, felértékelődik az emberi kapcsolatok pszichológiai megközelítése is. Vagyis kibontakozik egy új kutatási terület: a szociálpszichológiáé, amely tehát az emberek egymás közötti viselkedésformáit, közösségben adódó viszonyait vizsgálja.
Mindennapjaink során számtalanszor érintkezünk így vagy úgy embertársainkkal. A legkülönbözőbb szituációkban - munkahelyen, iskolában, baráti társaságban, családban - kell "szerepelnünk", azaz megfelelnünk az adott helyzetben fellépő elvárásoknak. Minden ilyen szituációt rejtett, kimondatlan "játékszabályok" irányítanak, ezeket mindannyian elsajátítjuk több-kevesebb sikerrel életünk során, és aztán a korábban eltanultakat alkalmazzuk is -, ám általában öntudatlanul.
Pedig igen érdekes lehet feltárni, mik is ezek a szabályszerűségek, amelyek társas érintkezéseink alkalmával működésbe lépnek, valamint hogy milyen tényezők is alakítják ki ezeket, - a szociálpszichológia egyebek mellett éppen ezzel a kérdéskörrel foglalkozik.

"Mi alapján és hogyan észlelünk másokat?" "Hogyan látunk másokat, s ezt miként befolyásolja az, amilyennek látni szeretnénk őket?" "Mi alapján ítélünk meg másokat?" "Hogyan érzékelnek mások minket?" "Mi alapján alkotnak rólunk képet mások?" "Hogyan igyekszünk jó benyomást kelteni másokban?" "Milyen eszközöket alkalmazunk, amikor másokkal kommunikálni szeretnénk?" "Hogyan létesítünk kapcsolatokat?" "Milyen természetűek kapcsolataink?" "Miként alakulnak, hogyan fejlődnek ezek?"
Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a válaszokat alább következő sorozatunkban. Áttekintjük majd többek között tehát a következő problémaköröket: a másik észlelése; a benyomás kialakulása; önértékelés; verbális és nem-verbális kommunikáció; személyes kapcsolatok; befolyásolás; csoportlélektan.

Jelenünkben azonban - amellett, hogy mind többek munkájában válik lényegessé az emberekkel való bánás jártassága - általában is fontos lehet emberi kapcsolataink lélektanának alapvető ismerete. Embertársainkkal való viszonyaink ugyanis a korábbi időkhöz képest egyre kuszábbakká, bonyolultabbakká váltak, ami viszont azt is eredményezte, hogy mind többünk számára jelenthet gondot, hogy örömünket leljük a másokkal való érintkezésben, és olyan személyes kapcsolatokat létesítsünk, amelyekben támaszt nyerünk. E probléma orvoslásában is sokat segíthetnek a szociálpszichológia.

- cp -