Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Napszemüveg - kölcsönzőből?
2001. június 01.

A napszemüveg időszerű és népszerű eszköz kényelmi és divatszempontokból egyaránt. A szem épségének megőrzésének érdekében azonban nem árt tudni, hogyan kell kiválasztani a divatos kereten túl a megfelelő védelmet megfizethető áron biztosító darabokat is.

Már több hét, sőt hónap is eltelt, hogy kisütött az első gyenge tavaszi napsugár és már rohantunk is a napszemüveg boltba, hogy megelőzzük a korai ráncosodást okozó hunyorgást. San Franciscóban például már megnyílt az első napszemüveg kölcsönző üzlet, ahol több, mint 800 féle szemrevaló közül lehet válogatni. A kérdés azonban - az esztétikai elmélkedéseken túl - az, hogy mi alapján válasszuk ki az egészségügyileg is megfelelő típust.

A helyes napszemüveg kiválasztása nem is olyan egyszerű folyamat, még akkor sem, ha az ember kivételes birkatürelemmel van megáldva és képes végigjárni a város összes fent említett jeles üzletét, hogy megtalálja adott esetben nem egészen szabvány arcberendezésének is pozitív benyomást kölcsönző darabot. Ez mind szép és dicséretes, de nem feltétlenül garancia arra, hogy 10 év múlva nem kell-e pigment degenerációval vagy hályogos elváltozással szorgalmasan orvost látogatnunk, mert annak idején jobban lekötött minket a napszemüveg formája , mint a védelmi hatásfoka.

Hogyan árthat a rosszul kiválasztott napszemüveg?

Kezdem itt azzal, hogy az a rendszeresen hangoztatott vélemény, hogy az olcsó napszemüveg károsítja a szemet, egyszerűen nem igaz. Fogalomzavarban szenvednek a nyilatkozók és lelkes követőik, mivel - ebben az esetben - olcsó húsnak nem mindig híg a leve. Az olcsó napszemüveg nem feltétlenül rossz, és bizony-bizony a márkás napszemüveg gyártók termékei nem mindig felelnek meg a szigorú egészségügyi követelményeknek. Csakhogy ez utóbbi tényt nem verik nagydobra az érintettek.

Köztudott, hogy a nap nagyon sokféle sugarat bocsát ki magából. Egy részük - ezeket nevezzük általában UV sugaraknak - nem éppen testápoló hatású. Az UV sugárzás nagy százalékát a magas légkör ózontartalma eddig jó hatásfokkal elnyelte, de az utóbbi időben az intenzív környezetszennyezés hatására ez lecsökkent. Az eredményt saját bőrünkön érezhetjük: könnyebben leégünk a napon, illetve az érzékenyebbek szemét fárasztja a napfény (ez utóbbit tanúsíthatom).

Fontos tudni, hogy a szem kívül-belül érzékeny a napsugarakra. A rossz (és nem feltétlenül az olcsó) napszemüveg hatására szemünk "kinyílik", mivel pupillánk kitágul a megtévesztő sötét lencse hatására. Ha a szemüveg lencséje kicsi (több márkás napszemüveg gyártónak van ilyen típusú terméke), a lencse körül akadálytalanul jut szemünkbe és szemünkre a káros sugárzás, kívül-belül összeégetve azt. Hasonló hatást válthat ki ha a bevonat nem egyenletes, vagyis a látótérben sötétebb, mint a szegélyeken. A szem külső burkának (szaruhártya, kötőhártya) megégése sokkal komolyabb sérülés, mint a bőr megégése.

Milyen napszemüveget vegyünk?

A lényeg a "száraz, biztonságos érzés", vagyis hogy minden irányból egyenletesen védje szemünket a lencse. Ez azt jelenti, hogy nem látunk ki alóla és kívülről (pl. tükörből) sem lehet látni a szemgolyó külső felszínét.

A különbözõ színû védõrétegek ronthatják a színlátást, csökkenthetik sõt felcserélhetik a színtónusokat. Ez azt eredményezi, hogy egyes színeknél világosabbnak látjuk a valóságban sötétebb másik színt.

A drágább szemüvegek készítői figyelnek ezekre a hatásokra és úgy választják meg a szemüveg színét, hogy az ilyen zavaró hatásokat elkerüljék. Gyakran alkalmaznak olyan praktikákat, amellyel a pl. felhõk jobban láthatók mint szabad szemmel, vagy a csillogás nem látható. A megfelelõen tervezett és kivitelezett napszemüvegek védelmet nyújtanak az ultraibolya sugárzás káros hatásai ellen. Ezen kívül a napszemüveg csökkenti a szem fáradtságát és javítja a látás minõségét.

Jó tudni, hogyha épp nincs nálunk napszemüveg, egyszerû sapka vagy kalap viselése is csaknem 50%-kal csökkentheti a szembe jutó sugárzást. A napszemüvegek ugyanakkor gyakorlatilag képesek kiszûrni a teljes káros UV sugárzást. A napszemüveg címkéjérõl nehéz megmondani, hogy milyen mértékben hatásos. A legtöbb szemüveget ellátják az "UV szûrõvel" felirattal, melyek általában ki is szûrik az UV-B sugárzás egészét, de jelenleg nincs olyan szabvány mely egyértelmûen kötelezi a gyártókat az UV-A és a kék fény kiszûrésére is.

Mindenesetre azok az emberek, akik folyamatosan nagy UV sugárzásnak vannak kitéve, vagyis akik hosszú idõt töltenek napon (fõleg a déli órákban), vagy azok akik intenzív mesterséges UV források (szolárium) körül vannak hosszabb idõt ajánlott hogy olyan védõszemüveget, illetve napszemüveget viseljenek, melyek a teljes UV tartományt képesek a fénybõl kiszûrni, illetve még jobb, ha a kék fénytartományt is szûrik.

Az ultraibolya sugárzással kapcsolatos tények:

- A helyszíntõl függõen az ultraibolya sugárzás változó. Az ultraibolya sugárzás 3000 méter magasan 10-szer erõsebb, mint a tengerszinten. A homok és víz visszaverõ képessége miatt a strandon 180-szor erõsebb a sugárzás.
- A napszemüveg-lencse színe és sötétségének mértéke nem befolyásolja a káros ultraibolya sugarak kiszûrését.
- Az ultraibolya sugárzás való érzékenység korral nõ.
- A túl erõs ultraibolya sugárzás után a szem nehezebben alkalmazkodik a sötétséghez.

Az ultraibolya sugárzás káros hatásai összeadódnak, az elsõ sugárzástól kezdve.

körti