Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Tömegesen pusztulnak a korallok az Indiai-óceánban
2010. október 21.

Tömegesen pusztulnak a korallok Délkelet-Ázsiában és az Indiai-óceánban - ausztrál tengerkutatók szerint a helyzet több mint egy évtizede nem volt ennyire súlyos.

A tömeges korallfehéredést egy májusban az Indiai-óceánba áramló meleg víztömeg váltotta ki. A Centre of Excellence for Coral Reef Studies nevű ausztrál kutatóközpont közlése szerint a korallzátonyok az Indonéziától a Seychelle-szigetekig húzódó hatalmas térségben pusztulnak. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azokat tápláló, s azoknak színét is adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad vissza - innen a korallfehéredés elnevezés. Ha a folyamat hosszú időn át tart, a korallok elpusztulnak, tulajdonképpen éhenhalnak. A korallpusztulást többek között a Fülöp-szigeteknél, Sri Lanka környékén, Mianmar partjainál, Thaiföldnél, Malajziánál és Szingapúr térségében is kimutatták. A tengervíz Indonéziánál több Celsius-fokkal melegedett.

Az eddig ismert legpusztítóbb korallfehéredés 1998-ban következett be, amikor az óceánok erőteljes felmelegedése következtében világszerte a korallzátonyok mintegy 16 százaléka szenvedett súlyos sérüléseket. A jelenlegi korallfehéredés után évekbe telhet a zátonyok regenerálódása, ami jelentősen visszavetheti a halászatot és az idegenforgalmat az érintett régióban.

(MTI)

forrás: www.turizmusonline.hu