Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Csillagvizsgáló és börtön az új világörökségek között
2010. augusztus 18.

Újabb egyedülálló kulturális, vagy természeti értéket képviselő helyszíneket nyilvánított az emberiség közös örökségévé az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO). A szervezet világörökség-bizottsága legutóbbi ülésén összesen huszonegy építményt és természeti látnivalót nyilvánított a világörökség részének.

A többek közt Brazíliában, Mexikóban, Kínában, a Franciaországhoz tartozó Réunion szigetén, a Csendes-óceán déli részén elterülő Kiribatin, vagy Amszterdamban, Ausztráliában és Indiában található új helyszínekkel már 910-re emelkedett a rangos nemzetközi elismerést élvező helyek száma a világban.

Danxia-hegység, Kína
A Kína délnyugati részén található, folyóüledékből képződött, csipkézett alakzatú Danxia-hegységet azért választották a világörökség részévé, mert fontos szerepet játszik a szubtrópusi erdők megőrzésében, valamint 400 ritka vagy veszélyeztetett állat- és növényfajnak ad otthont.

Oaxacai barlangjai, Mexikó
Mexikóban, az ország déli részében húzódó Oaxacai-völgy őskori barlangjainak némelyike olyan régészeti leleteket és sziklarajzokat tartalmaz, amelyek az ott élő nomád vadászó-gyűjtögető közösségek földműveléssel való megismerkedését tükrözik. Az egyik barlangban több ezer éves magokat és kukoricacső-maradványokat találtak, amelyek a legkorábbi ismert, növénytermesztésre utaló bizonyítékot képezik az amerikai kontinensen.

Réunion szigete
A Madagaszkártól keletre fekvő, Franciaországhoz tartozó Réunion vulkáni sziget nemzeti parkjának egy részét is a világörökség részévé nyilvánították. A vulkáni csúcsok és sziklák uralta térségben szubtrópusi esőerdők, köderdők és füves puszták váltják egymást "az ökoszisztémák és tájak figyelemreméltó és képileg vonzó mozaikját alkotva - fogalmaz közleményében az UNESCO.

Phoenix-szigetek, Kiribati
A csendes-óceáni Kiribati Köztársasághoz tartozó Phoenix-szigetek, amelyek a világ legnagyobb védett tengeri területét alkotják, ugyancsak az UNESCO-listára kerültek. Az indoklás szerint a térség a világ egyik legnagyobb érintetlen korallszigetcsoportját és ökoszisztémáját őrzi, ezenkívül 14 ismert tenger alatti hegység is található itt. Ez utóbbiak a feltételezések szerint kihunyt vulkánok, amelyek ma a tengeri életformák döbbenetes sokszínűségének adnak otthont.

Az At-Turaif kerület, ad-Diriyah oázis , Szaúd-Arábia
Az Arab-félszigeten, Rijádtól észak-nyugatra található város volt a szaúdi dinasztia első fővárosa. A települést a 15. században alapították és az épületek többsége a nadzsi stílus jegyeit hordozza magán, amely a félsziget középső részén volt elterjedt. A 18-19. században a város politikai és vallási jelentősége megnőtt. A város citadellája a Szaúdi ház uralmának központja lett és innen indult ki a muzulmán vallást megreformáló vahabita mozgalom is. A ma is látható épületek közül említést érdemel a palota és az épen megmarad városrész.

Gyarmati idők börtönei Ausztráliában
A világörökség részét képező épületek 11 különböző helyen találhatóak és közös bennük, hogy mindegyiket a 18-19. században a brit uralom idején építették. Az épületek mindegyike a termékeny part menti területeken épült, ahonnan az angolok fokozatosan visszaszorították az őslakosokat. A legtöbb egykori börtön Sydney környékén, Tasmániában, vagy a Norfolk-szigeten áll. Ezekben több tízezer főt tartottak fogva, akiket a brit igazságszolgáltatás ítélt el és szállíttatott a távoli gyarmatra. Minden épület más és más céllal épült: volt büntetőtelep, munkatábor és fegyház is közöttük.

Thang Long császárváros, Hanoi, Vietnám
A citadella a 11. században épült a Ly Viet dinasztia uralkodása idején. A citadella egy 7. századi kínai erőd maradványaira épült. Ez volt a régió politikai központja 13 évszázadon keresztül megszakítás nélkül. A császári palota az északi kínai és a déli Champa birodalom találkozásánál különleges dél-kelet ázsiai kulturális örökséget képvisel.

Dzsantar Mantar csillagvizsgáló, Dzsajpur, India
A Dzsajpur egyik leghíresebb nevezetességének számító különleges csillagvizsgálót a 18. század elején építették. A csillagvizsgáló területén 20 rögzített helyzetű geometriai építmény található, ezek szolgáltak az asztronómiai megfigyelésekre. A furcsa alakú építmények segítségével a megfigyeléseket szabad szemmel végezték. Ez India legjobb állapotban fennmaradt és egyben legnagyobb ilyen jellegű építménye.

Amszterdami csatornahálózat
Újonnan került a világörökség helyszínei közé az amszterdami csatornarendszer is. A korában egyedülálló építkezés a 16. század végén kezdődött és a célja az volt, hogy egy új kikötővárost létesítsenek. A csatornahálózat az óváros körül nyugati és déli irányban húzódik és a kialakításukkor el kellett mozdítani a város megerősített határvonalait is. Az építkezés egy nagyobb terv része volt, amelynek célja, hogy a város területét a környező mocsarak kiszárításával növeljék, mégpedig úgy, hogy koncentrikus csatornákat alakítanak ki és a közöttük lévő területeket feltöltik. Az így kialakított szárazföldekre egységes városképet terveztek a városatyák. Az amszterdami csatornahálózat és a városfejlesztés a 19. századig az összes nagyobb város tervezésekor példával szolgált.

Az UNESCO emellett kibővítette négy, már elismert világörökségi helyszín területét is Ausztriában, Bulgáriában, Romániában és Spanyolországban. A kibővített világörökségi helyszínek a Graz közelében található 17. századi Eggenberg Kastély, a bulgáriai Pirin Nemzeti Park, Moldvában egy hét - a bővítéssel már nyolc - 15. és 16. században épült templomból álló épületegyüttes, valamint az ősi sziklaművészetéről híres portugáliai Coa-völgy, amelyet most a spanyolországi Kasztília és Leónban található Siega Verde 645, sziklára vésett őskori képével egészítettek ki. A világörökség-bizottság tíznapos brazíliai ülése kedden ér véget.

forrás: www.origo.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Kína