Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Megnyílt a Gellért-hegyi Sziklatemplom fogadóközpontja
2010. augusztus 04.

Hétfőn ünnepélyes keretek között átadták a Gellért-hegyi Sziklatemplom pálos fogadóközpontját hétfőn Budapesten.

Olaj Dávid projektgazda a fogadóközpontról elmondta: céljuk, hogy megismertessék mindenkivel a sziklatemplomot. Ehhez három feladatot kell teljesíteniük: egyrészt a turistákat minél hatékonyabban kell informálni, melynek érdekében hét nyelven kaphatnak hordozható hangfelvételeket, azaz audioguide-okat a templomról. Ide tartozik, hogy képernyőkön és kivetítőkön a pálos rendről és a sziklatemplomról láthatnak filmeket az érdeklődők.&8232;

Második feladat a templombeli hitélet elmélyítése. A fogadóközpont segíti, hogy a misék alatt annak szolgáltatásait vehetik majd igénybe a turisták, így nem zavarják a szertartásokat.

Harmadik cél, hogy "a templom újra egyfajta lelki központtá váljon". A próbaüzemnek az elmúlt napokban kedvező fogadtatása volt a turisták részéről - hívta fel a figyelmet.&
8232; A beruházás mintegy 58 millió forintba került, melyhez a pálos rendnek 15 százalékos önrészt kellett adnia, a fennmaradó részt az állam és az európai uniós pályázat elnyerése biztosította.


Aczél László Zsongor, a sziklatemplom templomigazgatója megnyitó beszédében kiemelte a sziklatemplon történetének fontos mozzanatait. Pfeiffer Gyula erdőmérnök kezdeményezésére szentelték fel a lourdes-i grottát a két világháború között a sziklatemplomban, ahol felállították a lourdes-i Madonna másolatát. A kolostori élet 1934-ben indult meg, és a sziklatemplom hamarosan zarándokhellyé vált. 1944-ben a Wehrmacht megszállta a sziklatemplomot, a nácik onnan robbantották fel az akkori Ferenc József hidat, a mai Szabadság híd elődjét; később sziklakórházat rendeztek be.

1948-ban, a Mária-évben 100 ezer ember zarándokolt ide, de a pártállami rendőrség "szétverte a tömeget". 1950-ben a pálos rendet is feloszlatták, majd 1951-ben bezárták a sziklatemplomot, s 1960-ban betonfallal zárták le a bejáratát. 1989-ben újraindulhattak a szertartások, 1990-ben visszakapták a kolostort a pálosok, 1992-ben pedig végleg lebontották a nagy betonfalat a bejárattól. (MTI)

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Budapest
Magyarország