Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Queso manchego, !ay qué rico!
2010. március 02.

Sok-sok jellegzetes spanyol finomság létezik, ami nem hiányozhat se a tapas bárok kínálatából, se a spanyolok saját éléskamrájából. Ilyen például az olivabogyó (zöld, fekete, sima, töltött változat), az ibériai sonka (jamón ibérico), oliva olajak és nem utolsósorban a sajt, azaz a queso.

A spanyol sajtválaszték rendkívül gazdag (több, mint 100 fajta sajt létezik) de az egyik leghíresebb és legkedveltebb változat a Queso Manchego, mely vezetéknevét arról a régióról kapta, ahol készítik, azaz La Mancha-ról.

Ezt a közkedvelt juhsajtot már ősidők óta termelik ebben a tartományban, ahol az állattartás körülményeit, az állatok táplálását is szigorúan szabályozzák, annak érdekében, hogy a sajt a legjobb alapanyagból készüljön.

A juh se lehet ám akármilyen, csak és kizárólag a machego fajt tartják erre a célra, melyből létezik fekete és fehér változat is. Ezek az állatok évente átlagosan 100 liter tejet adnak.

A Manchego sajt készülhet nyers juhtejből vagy pasztőrizáltból, az érlelés időtartamának hosszától függően pedig két típust különböztetnek meg: semicurado (félig érlelt), melynél az érlelési folyamat mindössze 2 hónap, ha 4-9 hónapig érlelik, akkor már a curado elnevezést kapja.

Hozzá kell tenni, hogy minden, ami jó, azt hamisítják, úgyhogy ha az eredeti ízt akarjuk megkóstolni, figyeljünk arra, hogy legyen rajta az azonosító számmal ellátott minősítő címke.

Ezek után már csak egy kérdés merül fel: itthon is hozzá lehete-e jutni valahol? Jó hírünk, van, már IGEN! Több gourmet boltban és az egyetlen spanyol tapas bárban (Pata Negra) is megkóstolható. Érdemes, mert nagyon finom!

forrás: www.spanyolportal.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Spanyolország