Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kanada egyelőre nem vezet be vízumkényszert Magyarországgal szemben
2009. október 19.

Kanada egyelőre nem vezet be vízumkényszert Magyarországgal szemben, jóllehet a magyar menedékkérők száma az első háromnegyed évben majdnem ötszöröse volt a tavalyi összadatnak - jelentette pénteken a Canadian Press (CP) kanadai szövetségi hírügynökség.

A jelentés szerint a Magyarországról érkező, menekült státusért folyamodók száma szeptember végéig 1353-ra szökött fel. Ez az adat 2008-ban csak 285, 2007-ben pedig 24 volt. A menedéket kérők száma különösen az azt követő három hónapban növekedett meg, csaknem megkétszereződött, hogy Kanada vízumkötelezettséget vezetett be Csehországgal és Mexikóval szemben. A kanadai hírügynökséget tájékoztató - közelebbről meg nem jelölt - források szerint a magyar menedékkérők döntő többsége roma származású. A CP szerint az ottawai szövetségi kormány közölte: nem tervez vízumkényszert bevezetni Magyarország esetében. Jason Kenney bevándorlásügyi miniszter korábban megkérdőjelezte, hogy a cseh menedékkérők, akiknek a többsége szintén a roma kisebbségből került ki, valódi menekültek, akiket üldöznének hazájukban és akiknek aggódniuk kellene biztonságuk miatt. A miniszter hivatala a CP pénteki híre szerint közölte, nincs kapcsolat a cseh vízumkényszer és a magyar menedékkérelmek ugrásszerű megnövekedése között. A cseh és mexikói vízumkötelezettség júliusi visszaállítása óta minimálisra csökkent a két országból Kanadába érkező menekültek száma. A kanadai kormány a Canwest News Service kanadai hírügynökség október eleji jelentése szerint felszólította Budapestet, hogy tegyen lépéseket a menedékkérők beáramlásának megállítására. A jelentés szerint Magyarország felől menedékkérők váratlan hulláma öntötte el a kanadai repülőtereket, s a kanadai szövetségi kormány emiatt sürgetett intézkedést a magyar kormánynál.

Budai Bernadett kormányszóvivő október 8-án azt mondta: kétségtelen, hogy egyre több a menekültstátust kérő magyar állampolgár Kanadában, a magyar és a kanadai hatóságok azonban hónapok óta egyeztetnek szakértői és kormányzati szinten egyaránt. (MTI)

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Kanada