Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A cseh szenátus is jóváhagyta a dohányzás elleni törvényt
2009. július 27.

Minden vendéglátóipari egység üzemeltetője maga döntheti el Csehországban, hogy szabad-e nála dohányozni vagy sem, ám ezt a bejáratnál kell jól látható módon közölni a potenciális vendéggel. Ez a lényege a csehországi dohányzás ellenes törvény módosításának, amelyet a képviselőházi igen után pénteken a szenátus is jóváhagyott. Amennyiben a jogszabály módosítását az államfő is aláírja, az 2010 július elsején lép életbe.

A dohányzásellenes törvényről évek óta folyik éles és indulatos vita Csehországban. A dohányzás ellenzői azt állítják, hogy a négy éve elfogadott szabályozás nagyon megengedő és nem hatékony, míg a másik oldal szerint a dohányzás széles körű korlátozása beavatkozás az emberi jogokba. Az eredetileg aránylag szigorú, az Európai Unióban megnyilvánuló trenddel összhangban lévő törvényt elsőként Václav Klaus államfő vétózta meg, aki szerint nem az állam feladata az ilyen kérdéseket eldönteni

A törvény most elfogadott, legutóbbi változata kompromisszum eredménye, amely mindkét oldalt kielégíti, s a döntést a vendéglátóipari egységek üzemeltetőire bízza.
A törvény ugyanakkor konkrétan meghatározza, hogy mely nyilvános helyeken tilos a dohányzás, illetve milyen büntetés jár a szabályok megsértéséért. A módosított törvény szigorúbb büntetéseket helyez kilátásba azok számára is, akik kiskorúaknak adnak el dohányipari terméket vagy szeszesitalt. (MTI)

forrás: www.turizmuspanorama.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Csehország