Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Budapestet is végigfotózza a Google
2009. május 08.

Pár hétig járőröznek majd Budapesten a Google autói, hogy minden bejárható utcát lefotózzanak. Ha rákerül a képekre, szoftver mossa majd el az arcát, de kérésre el is távolítják a Street View-ból.

A Google Street View szolgáltatása számos vitát kavart az Egyesült Államokban, hiszen sokan úgy érezték, személyiségi jogaikat sértette meg a cég, amikor lefotózta a nagyvárosok utcáit, majd azokat publikálta a neten. Európában főleg csak az előnyös oldalait láttuk eddig a Street View-nak, hiszen fotónézetre váltva szinte átélhettük, milyen lehet New York vagy San Francisco utcáin sétálgatni. Most azonban mindennek vége, hiszen a Google sajtóközleménye szerint kedden Magyarországra is megérkeznek a fényképezőgépekkel szerelt autók, hogy Budapesten végighajtva digitalizáljanak mindent.

A cég gépjárműveit könnyű felismerni: a fekete Opel Astrák önmagukban még nem lennének feltűnők, ezekből azonban kinő egy másfél méteres torony, amikben kilenc digitális kamera van lézeres távolságmérők, valamint gps, 3G és wifi-antennák társaságában. A folyamat teljesen automatikus, a sofőrnek csak annyi a dolga, hogy lassan végigguruljon Budapest minden bejárható utcáján, a gépek maguktól fotóznak. Miután az Astrák befejezték feladatukat, egy szoftver dolga lesz, hogy összefűzze a képeket, ahogy az arcok és a rendszámok kitakarása is automatikusan történik majd.

Arról nincs hír, hogy a Google mikorra tervezi lezárni a projektet, hiszen az függ a forgalomtól meg az időjárástól is, sötétben vagy zuhogó esőben például nem is lehet fotózni, de az is elképzelhető, hogy átvezénylik az autókat valamelyik szomszédos országba, ha ott megfelelőbbek az időjárási körülmények. Az viszont biztos, hogy a munka „pár hétig" biztosan eltart, és hogy a végeredményt „pár hónap" múlva nézhetjük meg. A Street Viewba eddig száz nagyváros került bele, kilenc országban fejezték már be a munkát. Az Egyesült Államok után Európa is szóba került, eddig Franciaországról, Spanyolországról, Olaszországról, az Egyesült Királyságról és Hollandiáról vannak fent fotók. (Index)

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Budapest
Magyarország