Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Mivel koccintanak a spanyolok
2008. december 28.

A spanyolok se búcsúztatják szárazon az óévet! Amikor éjfélt üt az óra, a szerencsét hozó 12 szem szőlő elfogyasztása után magasba lendülő poharakban spanyol pezsgő, azaz cava gyöngyözik.

Mint ahogy Franciaországban sem viselheti a Champagne nevet bármelyik habzóbor, úgy Spanyolországban is szigorú előírások szabályozzák, hogy mely pezsgő címkéjére kerülhet a Cava elnevezés. (kizárólag a megjelölt hat borvidék valamelyikéről származó szőlőből, palackos erjesztéssel készült és minimum 9 hónapon át érlelt pezsgőt lehet cava-nak titulálni)

Josep Raventós (1824-85) volt az első borász, aki Spanyolországban pezsgőgyártásba kezdett egy franciaországi üzleti látogatása után, melynek eredeti célja az volt, hogy borainak francia piacot szerezzen, de miután Champagne tartományban megismerte a pezsgőkészítés technológiáját, hazatérve Spanyolországba jómaga is belefogott ebbe a mesterségbe.

1872-ben ő volt az első gyártója az akkor még "xampán"-nak nevezett, később cava-ra módosított pezsgőnek, mely olyan annyira közkedveltté vált, hogy manapság több, mint 200 millió üveg spanyol pezsgőt állítanak elő évente. A termelés nagyrésze Katalóniában folyik (Penedés régióban), de természetesen fogyasztói, kedvelői egész Spanyolországban, sőt világszerte vannak.

A cava eredetiségét a dugó szemrevételezésével tudjuk ellenőrizni, melyen minden esetben egy 4 ágú csillag szerepel.

Két leghíresebb márka a Codorniu illetve a Freixenet, mely már Magyarországon is beszerezhető. Természetesen létezik félszáraz, száraz, félédes, édes változat is a cukortartalma szerint, valamint "Reserva" (18-30 hónapig érlelődik) és "Gran reserva" (több, mint 30 hónapig érlelik) változat is.

Szilveszterkor (Nochevieja) tehát a spanyolok poharába ez a nedü kerül, amikor koccintanak a Boldog Új Évre!

Legyen Önnek is Nagyon Sikeres és Vidám Új Éve!

FELIZ ANO NUEVO!

forrás: www.spanyolportal.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Spanyolország