Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Lehetőség a méhnyakrák megelőzésére
2008. november 04.

Minden nő ismeri azt a szorongató érzést, amikor észreveszi, hogy itt az ideje a nőgyógyászati rákszűrésnek. A méhnyakrákok 20%-a még a szűrőprogramok mellett sem kerül kimutatásra, ezért nagyszerű lehetőség a méhnyakrák megelőzésére szolgáló védőoltás.

A méhnyakrák megelőzése két szinten lehetséges:
Az elsődleges prevenció megakadályozza a fertőzés kialakulásának lehetőségét, a fertőzés okának kizárása révén (pl. védőoltás).
A másodlagos prevenció a rákmegelőző állapotok szűrése és kezelése.
A méhnyakrák prevenció elsődleges módja, hogy védőoltással megelőzzük az onkogén HPV-fertőzés lehetőségét. A HPV-fertőzés kóros sejtek növekedését idézheti elő a méhnyakon. A hámelváltozások egy részéből évek alatt méhnyakrák alakulhat ki. A szűrés még a szűrőprogramot működtető országokban sem előzi meg teljes mértékben a méhnyakrák kialakulásáért felelős tartós HPV-fertőzést. A szűrés szép eredményeket ért el, de még ennél is többre vagyunk képesek. A méhnyakrák optimális prevenciós stratégiájának része egy olyan védőoltás alkalmazása, amely megelőzi az onkogén HPV okozta első fertőződést, és amelyiket szűréssel kombinálva kell alkalmazni.

Mit kell tudni az oltóanyagról?
Az ember nem tudja "elkapni" valakitől a daganatos betegséget, de néhány rákkeltő vírus által okozott fertőzés összefüggésbe hozható bizonyos rákos betegségek kialakulásával. Mára lehetővé vált a speciálisan egy daganatféleségtől - a méhnyakráktól - védő új oltóanyag alkalmazása. Az oltás úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai által okozott, esetlegesen méhnyakrákot okozó fertőzés kialakulását.
A HPV elleni védőoltások a természetes immunitásunkat erősítik. Az oltóanyagok a HPV egyes fehérjerészeit tartalmazzák, nem az egész vírust.
A HPV 16 és HPV 18 elleni védőoltás új és hatékony módszer a méhnyakrák megelőzésére, illetve kockázatának csökkentésére. A serdülőkorú nők vakcinációja és a háromévente végzett méhnyakszűrés együttes alkalmazása révén a méhnyakrák incidenciája 94%-kal csökkenne összehasonlítva azzal, ha nem végzünk semmilyen beavatkozást.
A teljes oltási sor három adagból áll a HPV elleni védőoltásoknál, az első és a harmadik adag között fél évnek kell eltelnie. (Az oltás három adagja megközelítőleg 90 ezer forintba kerül, támogatással nem rendelkezik). A védőoltások receptkötelesek, a háziorvos, a házi gyermekorvos és a nőgyógyász is beadhatja annak, aki kéri.

Mi az adjuváns és miért fontos?
Adjuvánsnak nevezzük az immunrendszer serkentésére (pl. a vérben keringő ellenanyagok mennyiségének növelése, és/vagy a sejt-közvetített immunválasz jobb aktiválása révén) használt vegyületeket, melyeket gyakran a vakcinával együtt alkalmaznak. Az adjuvánsok, hagyományosan az alumínium-hidroxid hozzáadása a védőoltásokhoz széles körben elterjedt gyakorlatnak számít.
Hazánkban is elérhető az a védőoltás, amelyben egy újfajta adjuvánst alkalmaznak, amely a klinikai vizsgálatok eredményei alapján gyorsabban kiépülő, magasabb szintű, hosszabb ideig fennálló ellenanyagválaszt eredményez, mint az azonos összetételű, de csak alumínium-hidroxidot tartalmazó vakcina. Ez azért fontos, mert a magas szintű ellenanyagok tartós jelenléte szervezetünkben biztosítja számunkra a hosszú távú védettséget.

Kinek javasolt a vakcina?
Célszerű oltani a szexuális életet még nem élő serdülőket éppúgy, mint az aktív szexuális életet élő, természetes fertőzésen már (akár) átesett nőket is. Az októberben Magyarországon is megjelent méhnyakrák elleni védőoltást 10 - 55 éves korú nőkön is vizsgálták. A védőoltás az eddigi vizsgálatok szerint megvédi a nőket a leggyakoribb rákkeltő HPV-típusok általi fertőzéstől. A védőoltás, amely a HPV 16-os és 18-as onkogén törzsek ellen véd, világszerte a méhnyakrákok több, mint 70%-át megelőzi, és közel 100%-os védelmet biztosít az ezen kórokozókkal összefüggésbe hozható méhnyak-rendellenességek ellen, a további kockázat pedig a rendszeres szűréssel csökkenthető. A védőoltás minden nőnek ajánlott korosztálytól és HPV státusztól függetlenül, az egyetlen kitétel a negatív citológiai (méhnyak szűrési) lelet, mely egy éven belül bármikor lehetett. Az oltás után a rendszeres szűrést ugyanúgy folytatni kell. A szűrés és a védőoltás együttes alkalmazásával védekezhetünk leghatékonyabban a méhnyakrák ellen.

forrás: www.utazaselott.hu