Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A 10 legveszélyesebb ország nyaralóknak
2008. szeptember 16.

Az elmúlt napokban a HVG Online egy hosszabb cikket közölt azokról az országokról, amelyeket érdemes elkerülniük a nyaralóknak. A politikailag, közbiztonság vagy akár egészségügyi szempontból veszélyes területekről az alábbiakban olvashatnak.

1. Grúzia
Szomorú aktualitása van a listavezető volt szovjet tagköztársaságnak, a hétvégén kirobbant katonai konfliktus, majd pedig háború kapcsán. Az orosz külügyminisztérium szerint eddig legalább 1500 ember vesztette életét a fegyveres harcokban. A hazai külügyminisztérium a hétvégén felhívta a magyarok figyelmét, hogy lehetőség szerint kerüljék a Grúziába való beutazást. A jelenlegi információk szerint nem tartózkodnak honfitársaink a harcok sújtotta övezetben, ennek ellenére talán senkinek sincs szüksége bővebb magyarázatra, hogy miért tanácsos más úticélt választani, ha valaki a Fekete-tenger partján szeretné tölteni a szabadságát. Mindazok, akik mégis Grúziába látogatnak, mindenképpen számoljanak az általános közművek hiányával és a higiénés viszonyok romlásával. A háború az ivóvízellátás és a csatornázás megsemmisítéséhez vezethet, így járványok törhetnek ki az adott térségben. Az odautazók mindenképpen kérjenek védőoltást hepatitis A és B ellen, valamint hastífusz és kolera ellen.

2. Afganisztán
1979 óta szinte folyamatosan belső háborús konfliktusoktól szenved Afganisztán. Még a katonai kísérettel utazók sincsenek biztonságban a világ egyik legszegényebb és legveszélyesebb nemzetének határain belül. A tálib terroristák, az emberrablók, a korrupt rendőrök, illetve a heroinnal kereskedő drogbárók és azok magánhadseregei mind-mind komoly veszélyforrást jelentenek. Afganisztánban – ahonnan a világ ópiumtermésének közel fele származik – található egyébként a világ legtöbb, fel nem robbant aknája, s a házi készítésű robbanószerkezetek is fokozzák az életveszélyt. Mint ismeretes, az elmúlt hetek híradásai arról szóltak, hogy az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar hadtestet is egyre többször éri támadás, pár hónap alatt két haláleset is történt. Az országba utazóknak szinte az összes olyan betegség ellen védőoltást kell kapnia, ami ellen egyáltalán létezik: hepatitis A és B, hastífusz, kolera, járványos gyermekbénulás, és érdemes a nyári esős évszak idején a malária ellen is gyógyszert szedni.


3. Szomália
Különösen hajókirándulás nem ajánlott ebben az országban, Szomália partjai körül ugyanis hemzsegnek a kalózok. Ezek a banditák pedig nem a kalandfilmek romantikus világából ismert kampókezű haramiák, hanem a legmodernebb fegyverekkel felszerelt kíméletlen gyilkosok. Az országban a Siad Barre elnök ellen elkövetett 1991-es puccs óta eddig 14-szer tettek kísérletet stabil kormányzat felállítására – sikertelenül. A hatalom ehelyett a különböző régiókat uraló hadurak kezében van, akik csaknem folyamatosan viselnek háborút egymás, illetve az országba érkező békefenntartók és segélyszervezetek dolgozói ellen. Szomália az afrikai maláriaöv közepén helyezkedik el, így az odautazóknak mindenképpen gyógyszert kell szedniük a malária ellen. Az országban még afrikai viszonyok közepette is rosszak a higiénés körülmények, így a hepatitis A és B, hastífusz és kolera elleni oltások ajánlottak.

4. Irak
Bár a helyzet sokat javult a néhány évvel ezelőtti állapothoz képest, Irakban még ma is mindennaposak a robbantások, a fegyveres konfliktusok és a bűncselekmények. A Sivatagi Vihar hadművelet óta – ha a terroristákat és az emberrablókat nem is számítjuk – a polgári halálesetek közel 40 százaléka bűncselekmények kapcsán következik be. Az országban tartózkodó amerikai és szövetséges haderők pedig gyanakodva szemlélnek mindenkit, aki közelít feléjük, s sajnálatos módon nem egy ízben történt már haláleset az efféle félreértésekből kifolyólag. Sajnálatos, mert Irak kulturális és természeti kincsei igen hívogatóak lennének, de alighanem még hosszú éveknek kell eltelnie, mire a turisták bemerészkedhetnek a közel-keleti országba. Aki mégis megpróbálja, az számítson arra is, hogy az északi régiókban – ahol egyébként a török-kurd határvillongásokból kifolyólag feszült a helyzet – madárinfluenza-gócokat is jelentettek. A madárinfluenza ellen is már létezik törzskönyvezett védőoltás, egyelőre azonban nincs forgalomban. Az Irakba utazóknak hepatitis A és B, hastífusz és kolera ellen érdemes védekezniük védőoltással.

5. Zimbabwe
A szintén feszült politikai légköréről az utóbbi hónapok választási botrányai kapcsán elhíresült afrikai ország ellen bevezetett gazdasági szankciók is nyomot hagytak az emberek életmódján. Az üzemanyag elérhetősége olyan mértékben nehezített, hogy a rendőri erők, illetve a mentőszolgálat lefedettsége is meglehetősen hézagos. A választási csalással hatalmon maradó elnök, Robert Mugabe rendőri erői kíméletlen brutalitással válaszoltak az igazságérzetükben sértett civilek demonstrációira. A korrupció – talán a fenti érthető okokból kifolyólag – virágzik, s a rendfenntartók jellemzően előbb ütnek, azután kérdeznek. Azok a farmerek pedig, akiknek eddig sikerült megúszniuk a kormány politikai ellenfeleinek tekintett gazdák ellen irányuló rombolóhadjáratát, a saját kezükbe vették otthonuk védelmét, és sok esetben felszólítás nélkül tüzet nyitnak az idegenekre. Zimbabwe az afrikai országokhoz hasonlóan járványügyi szempontból nagyon rossz helyzetben van: a hepatitis A és B, a tífusz, a malária, a kolera és a sárgaláz is gyakori az országban. Az ideutazók mindenképpen védekezzenek védőoltással a betegségek ellen.

6. Kolumbia
A dél-amerikai állam gazdag természeti erőforrásai – kőolaj, arany, ezüst, drágakő és szén lelőhelyei – alapján sikerre lenne ítélve, ennek ellenére a világon itt a legmagasabb az egy főre jutó gyilkosságok és emberrablások száma. Kolumbiából származik a világ kokaintermelésének csaknem 80 százaléka, s az ország jelentős részét a drogkereskedelemből fenntartott milíciák ellenőrzik. A különböző gerillacsoportok – köztük az Ingrid Betancourt elrablása kapcsán világszerte ismertté vált FARC – tagjai előszeretettel rejtőzködnek a különböző nemzeti parkok sűrű őserdeiben. Bár a nemzetközi nyomás hatására egyre erősebb a fellépés ezek ellen a szervezetek ellen, jelenleg még léteznek jóval biztonságosabb és legalább ennyire szép pontjai a kontinensnek. Dél-Amerikába utazók számára ajánlott védőoltások: hepatitis A és B elleni vakcina, sárgaláz és tífusz elleni védőoltás, kolera elleni készítmények, de érdemes gondolni a malária elleni védekezésre is.

7. Haiti
A gyönyörű trópusi szigeten uralkodó labilis politikai viszonyok, a szegénység és az ebből fakadó erőszak szomorú kontrasztban áll a természeti adottságok szépségével. A városok vezetését áthatja a korrupció – a legtöbb helyen bűnszervezetek kezében van az irányítás – és a rendfenntartó erők is sok esetben a gengszterek szolgálatában állnak. A külföldieket kiemelt veszély fenyegeti, sok esetben ugyanis emberrablók áldozataivá válnak, akik váltságdíjat követlenek értük. Mivel több ország is visszahívta nagyköveteit, az elővigyázatlan utazók sokszor csak önmagukra számíthatnak. Az alacsony közbiztonsági szint mellett a hurrikánszezonban is érdemes elkerülni a szigetet, az intenzív viharok és az ebből fakadó természeti csapások miatt. Haiti a karib térségben található, általánosan hepatitis A és B elleni oltás, tífusz és kolera elleni védekezés ajánlott.

8. Kongói Köztársaság
Szintén labilis politikai helyzet, amelyben a környező angolai, namíbiai és zimbabwei hadseregek által támogatott kormányerők küzdenek az Uganda és Ruanda által segített felkelőkkel. A dzsungelt és az afrikai éghajlatot kedvelőknek érdemes más úticélt választani, mert az országban naponta több, mint ezer ember veszti életét különböző betegségek (köztük az AIDS), az éhezés és az erőszak következtében. Az országban komoly probléma az AIDS-en kívül a hepatitis B és C, a rossz higiénés körülmények miatt terjedő hepatitis A és E, tífusz és kolera, ezenkívül pedig a malária.

9. Pakisztán
Az iszlám terrorizmus elharapózása az utóbbi időben érezhetővé vált, s a jellemzően az al-Kaidához kötődő radikális csoportok pokolgépei egyaránt irányulnak a külföldiek, a pakiszáni politikusok – lásd a Benazhir Bhutto ellen elkövetett merényletet – civil célpontok és vallási kisebbségek ellen. Az Afganisztánnal határos területeken akár terrorista-kiképző táborra, illetve az országhatárokon gyakran áttévedő radikális csoportokra is bukkanhat a meggondolatlan utazó. A helyiek gyakran előszeretettel demonstrálnak különböző, őket ért sérelmek ellen, s ilyenkor nem ritkaság a gyújtogatás sem.

10. Thaiföld
A nálunk is igen divatos turistacélpont számtalan kulturális és természeti kincsekkel várja az odalátogatókat. S míg a gyilkosságoktól és emberrablástól kevésbé kell tartani, a közutakon nem árt az elővigyázatosság. A hagyományosan baloldali közlekedésű országban ugyanis a motorok és a robogók jelentik a fő közlekedési formát (összesen 12 millióan használnak ilyen közlekedési eszközöket, ami Thaiföld teljes, bejegyzett járműparkjának csaknem 70 százalékát teszi ki), a sofőrök pedig jelentős részben fittyet hánynak a közlekedési szabályokra, és arra mennek, amerre a kedvük tartja. Meglátszik a közlekedési statisztikákon, a zebrák és a piros lámpák figyelmen kívül hagyása ugyanis évi 17 000 áldozatot követel, amelynek nagy része nem meglepő módon motorkerékpárokhoz köthető. Az ország sofőrjei azokat a látszólag egyértelműnek tűnő szabályokat sem feltétlenül tartják be, amelyek előírják a bukósisak viselését és tiltják az alkoholos befolyásoltság állapotában történő vezetést. A szegényebb negyedekben emellett zsebtolvajok és a fegyveres rablótámadások is előfordulhatnak. A thaiföldi turistáknak a hepatitis A és B ellen, hastífusz és malária ellen kell védekezni, de a rengeteg utcai állat miatt a veszettség ellen is érdemes védőoltást kérni.

forrás: www.utazaselott.hu