Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Jön a cseh szupervasút?
2008. augusztus 18.

A cseh közlekedési minisztérium vasútvonalának fejlesztését tervezi: 2016-ra olyan nagy sebességű pályákat szeretne, amelyeken a vonatok akár 360 km/h-s sebességgel is közlekedhetnének.

Ugyan 800 kilométernyi felújítandó pályának nem az egészén haladnának e sebességgel, a java részén a 200 km/h-s átlag könnyen tartható lenne - írja a Prague Daily Monitor.

A gyorsvasút a nagyobb városokat kötné össze: elsősorban Prágát és Brnot, de kiterjesztenék Ostrava, Liberec és Plzen felé is. Jelenleg Brno és Ceske Budejovice között például négy és fél órás a vonatút; a tervek szerint a felújítás után ez az utazóidő egy és háromnegyed órára rövidül. Prága és Brno, Csehország két legnagyobb városa között az utazás két és fél óráról szűk egy órára rövidülne. A befektetés költsége több száz milliárd korona. A cseh Skoda művek már bemutatta legújabb mozdonyát, amely képes 200 km/h-nál is gyorsabb sebességre; emellett a cseh vasútkutató központ jelenleg francia AGV prototípusú vonatokkal kísérletezik. (VGO)

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Csehország