Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Nagy utazás - nagy zabálás?!
2008. július 28.

Itt a nyár, kezdődnek a szabadságolások, mi pedig útnak indulunk bátran egy levél fájdalomcsillapítóval a neszeszerben, hogy nyaralásunk gondtalan legyen. De ez bizony kevés lesz, ugyanis felléphetnek emésztési problémák is a nagy zabálások közepette. Mit tehetünk ellene? Néhány jó tanács következik.

Hol érhet minket meglepetés? Európán kívüli országokban, különösen a távoli, egzotikus vidékeken, ahol a megszokottól teljesen eltérő ételek, italok kerülhetnek asztalunkra, és ezek elkészítési módja, a higiéniai körülmények is mások, mint az itthon megszokottak. De az érzékenyebb gyomrúakat akár a közeli mediterrán országokban is érhetik emésztőrendszeri problémák. Magyarul: hasmenés és az ellenkezője. Mind kettő kínos és tönkre teheti nyaralásunkat.

Azért, hogy csökkentsük a panaszok kialakulását, már itthon felkészíthetjük emésztőrendszerünket. Tudományosan bizonyított, hogy a probiotikus tejtermékek fogyasztása segít egyensúlyba hozni és ellenállóbbá tenni a bélflóránkat.

A nyaralás helyszínén higiéniai és táplálkozási szabályokat kell betartani. Például Afrikában ne igyunk csapból folyóvizet! Semmiképpen! Még a gyümölcsöt se mossuk le vele. Nem szabad. Nem, nem. Néhány jó tanács,
hogy a nyaralás igazi élmény legyen: amennyiszer csak lehet, mossunk kezet, mert a baktérium okozta gyomorfertőzések legtöbbször szennyezett kézzel terjednek!
Kerüljük azokat a nyers zöldségeket-gyümölcsöket, melyekről nem tudjuk biztosan, hogy megmosták őket! A piacokon csak akkor vásároljunk nyers halat, ha azt mi sütjük meg a konyhánkban. Bőséges reggelink mellé nem árt, ha minden nap egy friss probiotikus joghurtot fogyasztunk.

CSAK! a palackozott ásványvizet fogyasszuk, mivel szervezetünk nincs hozzászokva más országok ivóvízéhez. Ismerkedjünk a helyi specialitásokkal is, de csak mértékkel fogyasszunk belőlük és ne zabáljunk mindent össze!

A probiotikus tejtermékek segítik az emésztést, kialakítják és megtartják a bélflóra egyensúlyát, támogathatják az immunrendszert, csökkenthetik a haspuffadást.

Tehetünk érte magunk is

Hasznos tanácsok, hogy egészséges emésztésetek legyen a közeljövőben is:
Hányszor, de hányszor mondták már, hogy gyakrabban kell kisebb mennyiséget enni, naponta lehetőleg ötször a 2-3 helyet

Kellő mennyiségű rostot vegyünk mind az öt étkezéshez, (zöldséget vagy gyümölcsöt) főleg nyáron tehetjük ezt meg, használjuk ki! Valamint több teljes őrlésű lisztet tartalmazó, vagy hüvelyesekből készített ételt, halat. Mindenképpen kevesebb zsírt és zsírban, olajban sütött ételeket kajáljunk be. Előtérbe kell helyezni a probiotikus termékeket, csirkét, pulykát, nyulat, esetleg sovány marha-, sertés-, vagy bárányhúst!

Rengeteg folyadékot kell inni, legalább 2 litert naponta, és kerülni kell(ene) a koffeintartalmú, alkoholos és cukrozott italokat. Tehát víz, víz, víz.

Csalogassuk be otthonunkba a francia és olasz konyha nyugodt körülmények között elköltött étkezéseit és lassan - élvezve a falatokat – együnk. Mozogjunk rendszeresen, és lehetőleg ne gyújtsunk cigire. És máris sokat tettünk egészségünk érdekében. Ugye, nem is olyan nehéz?

Nos, most már lehet csomagolni! Irány…Afrika, Horvátország, Zimbabwe, Tibet(oda inkább ne!), vagy akármi! Csak vigyázzanak magukra! Mérték!

forrás: www.csakjohirek.hu