Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Művészet, dizájn és divat Bécsben
2008. július 11.

Új szelek fújnak a divatban! Hol van már az idő, amikor Bécsre csak úgy gondolhattunk, mint az egykori monarchia fővárosára, amely "csupán" a történelmi időkből származó nevezetességeket, a csodálatos épületekben megtartott koncerteket, kiállításokat, rendezvényeket kínálta az odautazóknak. Felfedezésre vár a mai az osztrák főváros, amelynek egyedülálló varázsát ma már nemcsak a keringőálmok jellemzik - a kreativitás és a hagyományőrzés sajátos egyvelege hatja át Bécset, a trendi császárvárost.

Néhány éve új, kreatív irányzatok figyelhetők meg, a klasszikus bécsi vállalkozások műhelyeiben fiatal művészek gondoskodnak a friss áramlatokról. Bécs mindent megtesz azért, hogy erről az oldaláról is mindinkább ismertté váljon, a művészet, a divat, az építészet új irányzatainak rajongóit Bécsbe csábítsa, és lenyűgözze a kortárs művészek és tervezők kiváló alkotásaival. Bécs trendi akar lenni - és az is.

Visszatekintés
Az alkalmazott művészetnek Bécsben már jóval korábban is hagyományai voltak. Az 1900-as évek a birodalmi múltból a klasszikus modernségbe történő átmenet időszakát jelentik. Ez idő tájt Bécs minden alkotókészség és kreativitás olvasztótégelyévé vált. Akárcsak a múltban, manapság is e korszak kiemelkedő jellegzetességeket hordozza Bécs nagyon sok üzletének, hoteljének és intézményének designja.
A századfordulós osztrák modernizmust fémjelzi Josef Hoffmann, Otto Wagner, Adolf Loos és Gustav Klimt neve.
Az építész Otto Wagner által felfedezett új stílus a városképet új vonásokkal gazdagította. Az Art Nouveau korszak egyik legjelentősebb építésze tervezte a "Stadtbahn" vasutat. Új anyagokat használt, a Posta és Takarékbank épületénél például vasbetont és alumíniumot, s megtalálta a forma és a funkció boldog összhangját. A bank belső berendezése szintén szokatlan elemeket alkalmazott, a fából készült székeket például alumínium kiegészítőkkel látta el. Történelmileg az Art Nouveau megjelenése a biedermeier korszak és a szigorúan funkcionális stílusú modernizmus kora közötti időszakra tehető.
Egyik tanítványa, Josef Hoffman és Kolo Moser 1903-ban megalapította a Wiener Werkstätte-t, a Bécsi Műhelyt, amely újra értelmezte az alkalmazott művészeteket. A kor híres művészeivel, mint például Gustav Klimt-tel, Egon Schielé-vel és Oskar Kokoschká-val együttműködve mindennapi tárgyakat, ékszert, bútort kezdtek készíteni, mindezt a legkiválóbb minőségben és kizárólag kis darab számban. Fiókirodákat nyitottak New Yorkban, Berlinben és Zürichben,a mely a vállalkozás nemzetközi sikerét hivatott bizonyítani. Az alkalmazott művészetek itt újra a legmagasabb prioritást élvezték, a Josef Hoffmann által tervezett brüsszeli Stoclet Palais és a Purkersdorfi szanatórium homlokzatát a Wiener Werkstätte tagjai alkották. A Wiener Werkstätte termékeit ma már régóta a design klasszikusai közé sorolják.
A bécsi modernizmus legjelentősebb képviselője, Adolf Loos stílusa teljesen eltért mind az Art Nouveau mint pedig a Wiener Werkstätte irányzatától. Írásaiban (Díszítés és bűntény, Potemkin város) támadja az alkalmazott művészet koncepcióját. Loos a művészetet teljesen elhatárolta a hétköznapi tárgyak napi használatától. Kiemelkedő építészeti remeke a Loos Ház a Michaelerplatz-on, közvetlenül a Birodalmi Palota mögött. A homlokzat dekoráció teljes hiánya miatt rövidesen a "szemöldök nélküli ház" becenévvel kezdték az építményt illetni.
Adolf Loos alkotói tevékenységéről még teljesebb képet kaphatunk az "Amerikai Bár" vagy "Loos Bár" épületének megtekintésekor, ahol mind az épület homlokzatát, mind a belső berendezést ő tervezte.

Kortárs jelen építészetben, divatban
A gazdag múlt ismeretében, azt felhasználva vagy attól tudatosan megtartva a távolságot, a bécsi tervezők az utóbbi években kialakították saját, mással össze nem téveszthető stílusukat. Bécs bebizonyította, hogy az alkotóművészet központjává vált. Ez vonatkozik az éttermek és hotelek megalkotásától a bútor és kiegészítő dizájnon az ékszerkészítésig, divatig.
Meglepő stílusával az ipar nemzetközi csillagai közé tartozik a bécsi építőművészeti cég, az Architekturbüro Coop Himmelblau. Legutolsó nagy vállalkozásuk, - amelyet a kereskedelmi sajtó nagy lelkesedése kísért - a BMW World Münchenben, amelyet a tavalyi évben nyitottak meg.
A termék- és lakberendezés dizájn területén az osztrák művészek szintén rendkívül aktívak és termékenyek. Az EOOS nemcsak a Red Bull energiaital poharat tervezte meg, de a Giorgio Armani Cosmetics nemzetközi üzlet koncepciójának megalkotásával is büszkélkedhet. Kai Stani dizájner - aki nemrég nyerte el a Red Dot Design Díjat - tervezi Bene irodabútorait, Wittmann székeit és Cerruti töltőtollait.
Különösen sikeres és dinamikus Bécs jelenléte a divat világában. Jelenlétükkel a bécsiek alapvetően formálták a divatot az utóbbi években, - Párizs hivatalos divatbemutatóinak naptárában ma már több bécsi divattervezőt jegyeznek, mint németet. A Párizsi Divat Hét kifutóján ma már rendszeres résztvevő a bécsi Wendy & Jim, és sok más osztrák kollégájuk is képviselteti magát. Közülük sokan köszönhetik ezt a lehetőséget annak, hogy Bécs városa támogatja őket, ebben komoly szerepe van például a Unit F büro für mode cégnek, amely egyfajta összekötő kapocs a divattervezők, az ipar, a kutatás és a kultúra között.
Az olyan divat üzletek, mint a Le Petite Boutique, a Park és az Art Point Vienna a város hetedik kerületét egyfajta dizájn központtá változtatták, aki kedvet érez hozzá, egy kis sétával elérheti őket a városközponttól. Az üzletekben kiállított termékeket gyakran az üzletek hátsó frontján, kis stúdiókban készítik a művészek, időnként még kisebb kiállításokat is rendeznek egy-egy művész alkotásaiból.
Bécsben a hagyomány és a kreativitás csodálatos egységet alkot a tervezésben, a dizájn minden területén. A múlt és a jelen együttesen határozza meg a város hangulatát, légkörét.

Trendi városnézés
Néhány tippel segítünk abban, hogy Bécs új arculatáról képet kapjon, megismerje az utazó.

Divat, ékszer, kiegészítők

Park - a futurisztikus "concept store"-ban Ann Demeule-mester, Hussein Chalayan, Stephan Schneider és Henrik Vibskov tervezők munkái, valamint illusztrált könyvek és nemzetközi magazinok találhatóak láthatók.

Song - A Gregor Eichinger által tervezett üzletben Balenciaga, Martin Margiela, A.F. Vandevoorst és Bernhard Willhelm egyedi termékeit találjuk.

Art Point Vienna - Az orosz tervező, Lena Kvadrat saját kollekciója mellett olyan nem konvencionális divatirányzatok, mint például a Malgelware, Sesenta y nueve, TN29, Trash-design és Lila Pix dizájn termékeivel találkozhatunk.

la petite boutique - a nemes csipke kreációiról és színpompás "Ginette" ráncolt anyagú, klasszikus vásárló táskáiról híres Sandra Gilles mini-shopja.

Be a Good Girl - egy szépségszalon és egy ruhaüzlet sikeres kombinációja, ahol művészeti könyvek, színes olasz Tokidoki gördeszkák, Freitag pénztárcák, limitált darabszámú Levi's termékek, és Maiami kötöttáru található.

Saint Charles Cosmothecary - a magas minőségű, természetes alapú kozmetikumok kedvelői Dr. Hauschka, REN, The Organic Pharmacy és Korres termékeit csak itt vásárolhatják meg.

wieWien - Vienna Concept Store bécsi tervezők eredeti ajándéktárgyaival és souvenirjeivel, Bécsről szóló könyvekkel és zenei termékekkel várja vásárlóit.

Das Studio - a fiatal bécsi divatközösség középpontja, Dessi'gned, Igor Zeus, Monikova Milch, Shinyblink, valamint a Fair Trade-díjas Göttin des Glücks kollekcióival.

Michél Mayer - M.M. férfiaknak és nőknek is készített avantgarde divatirányzatú, kreatív díszleteivel szerzett magának nevet. A bécsi tervező Szent István székesegyház közelében található kis üzletében saját tervezésű kiemelkedő minőségű kasmír kollekciója van.

Lakberendezés

Das möbel - das geschäft - bútorgaléria újszerű bútor designokkal és rendhagyó kiegészítőkkel.

Lichterloh - klasszikus 20. századi bútorok többek között Charles és Ray Eames-től, Arne Jacobsen-től, Roland Rainertől és Carl Auböcktől, valamint fiatal osztrák tervezők munkáiból látható itt válogatás.

J.&L. Lobmeyr - a hagyományos családi üzletben kézi készítésű csillárok és kézzel megmunkált, fújt üveg áruk gazdagítják az 1823-as évektől megjelenő minőségi üveg-, művészi csillár- és világítás gyűjteményt. A híres tiroli ékszerész, Florian Ladstätter manapság a klasszikus rokokó tükrökkel jelenik meg az üzletben.

Feinedinge - csontból készült terítékek, tálak, szusi készletek, vázák, fali világítások, egyesítve a kortárs művészetet az igazi gyakorlati értékekkel.

Lucy.D - Barbara Ambrosz és Karin Stiglmair széles termékválasztéka kézi készítésű fúvott kristály üvegekből, multi funkciós székekből és ágyakból, valamint újrahasznosított porcelán árukból áll.

Augarten Wien - Az 1718 óta működő porcelán manufaktúra termékeinek boltja, a céget különleges, kézi festésű edényei és evőeszközei, lámpái, vázái és elegáns szobrocskái tették világhírűvé.

Éttermek

Amerikai Bár - a bárt Adolf Loos tervezte 1908-ban és a Kärtner Strasse egyik kis mellékutcájában elrejtve található. Mindössze 24 négyzetméter, fa, üveg, bronz és onyx dominál a modern építészet eme remekművében, mely manapság jegyzett emlékhely.

Cukrászda "A Fekete Tevéhez" - az ínyenc étterem 1618 óta működik az első kerületben. Az édességeket az üzlet mögötti kiváló tésztaüzletben készítik.

Unger & Klein - Hosszú, hajlított bortartó állvány az egyik jellegzetessége ennek a borüzletnek és bárnak, amelyet "Eichinger oder Knechtl" építészei terveztek. Kiváló minőségű borok és válogatott ételek kényeztetik a látogatót.

Österreicher im MAK - az Alkalmazott Művészetek Múzeumában található étteremben a művészetet és élvezeteket rendhagyó módon kombinálják. Helmut Österreicher otthonias jellegű ételeket készít a legmagasabb modern elvárásoknak megfelelően. Az éttermet az "Eichinger oder Knechtl" építészei tervezték, és önmagában is művészi értékű, gazdag látványt nyújtó modern bútorokkal rendezték be.

Palmenhaus - Ferenc József császár a pálmaházat pihenésére használta hajdanán. Manapság az egyedülálló acél és üveg szerkezetű épület a Várkertben trendi kávéháznak és étteremnek ad otthont.

Cafe Drechsler - a legendás Naschmarkt-i kávéházat a brit Sir Terence Conran tervezte újjá - az üzlet naponta 23 órán keresztül nyitva tart.

Milo - az egykori Uná-t ma Milo-nak hívják, ma is az egyik legszebb étterem a Múzeum negyedben. Az orientális stílusú boltozatot francia építészek, Anne Lacaton és Jean Philippe Vassal tervezték újjá.

Hotelek

DO & CO Hotel - a Szent István székesegyház egyedülálló látványát nyújtja, városi luxus, kategóriájában egyedülálló, étterme a világ egyik legjobb konyhájával dicsekedhet.

Altstadt Vienna - a felújított hetedik kerület szívében található az Altstadt Vienna Hotel. 2006-ban lakosztályait, valamint 42 szobája közül kilencet az olasz sztár építész, Matteo Thun újrabútorozta, amelynek köszönhetően a hotelben nincs két egyforma szoba.

Das Triest - Bécs első dizájn hoteljeként a Triest felállította az etalont. Sir Terence Conran tervezte, és a mai napig a tervezés mintapéldája a Karlsplatz és Naschmarkt között. A kis Silver Bar is gazdag látnivalókban.

Le Meridien - az Állami Operaházhoz közeli szálloda a Ringstrasse egyik trendi hotelje. A modern művészet elemeit hordozza, bútorzatát a régi és új hűvös ötvözete jellemzi.

Radisson SAS Style Hotel - a Kohlmarkt és Graben klasszikus bevásárló központokhoz közel, Bécs szívében található hotelben az alkalmazott művészetek koncepciója az MKV Design London-tól származik.

forrás: www.goutazas.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Bécs
Ausztria