Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Egészségtudatos utazás
2008. július 10.

Dr. Schemmel Ágnes tanácsai minden utazónak

Két dolgot szeretnék kihangsúlyozni: az első, hogy itthon legalább annyi veszélye van egy utazásnak, mint külföldön, a második, hogy a megelőzésre nem csak a nyári szabadság idején kell gondolni. Figyelembe kell venni, hogy mosatlan vagy szennyezett vízzel mosott gyümölcsök, saláták fogyasztásával hepatitis A-t kaphatunk, nem csak egzotikus helyeken, hanem Magyarországon is. Az egészségügyi dolgozóknak, és azoknak, akik a 8. osztályban nem kaptak kötelező hepatitis B elleni védőoltást, a kombinált oltóanyagot ajánlom. Öt szúrás helyett három, és a hepatitis A és B ellen is véd. Az utazásra való felkészülést több héttel az elutazás előtt kell elkezdeni. Mindig csodálkozom, amikor a betegek beszaladnak a rendelőmbe, hogy: „Doktornő, a hét végén külföldre utazom, és ilyen-olyan védőoltást kérek, de gyorsan!” Európai utazásnál mindenképpen ajánlott a kullancs enkefalitisz elleni védelem. A első oltást indulás előtt legalább három héttel, a másodikat az elutazás előtti héten kell beadni. Gyors oltási sémával egy hét különbséggel adható, de a védettséghez (a második oltástól számítva) minimum két hét kell. Hazaérkezéskor nem szabad elfelejteni az emlékeztető oltást, amely legalább 5 évre védettséget ad. Alapszabály, hogy elsősorban a gyógyíthatatlan betegségek elleni védőoltásokat vegyük fel, vagy újítsuk meg!

Mit tanácsoljon a gyógyszerész, ha krónikus beteg utazik?

A krónikus betegek a gyógyszereiket a kézitáskába tegyék a repülőn és kiránduláson is. Utazás során még fontosabb a pontos gyógyszerszedés a megváltozott körülmények között is, mint pl. a klímaváltozás, a légnyomás különbség, az eltérő étrend és az ebből eredő eltérő felszívódás. Tavaly az egyik betegem mesélte, hogy külföldi útja alkalmával a vámosok a beutazásakor sokallták a gyógyszereit. Azóta mindenkinek kiadjuk az igazolást a betegségéről, és a szedett gyógyszerek listáját. Alvadásgátló gyógyszert szedő beteg esetében tanácsos az iratok között tartani egy erről szóló kártyát, amely baleset esetén életmentő információ lehet. Ezekre a dolgokra is fel lehet hívni a figyelmet a gyógyszertárban.

Mi a helyzet a cukorbetegekkel?

Cukorbetegek különösen figyeljenek az étkezésre. Nekik fokozottan kell ügyelniük arra, hogy az eltérő elkészítési mód miatt más lehet ugyannak az ételnek a szénhidráttartalma, mint itthon. Táskájukban mindig legyen elszopogatható cukorka. Nemcsak saját utazásukat, hanem utastársaikét is megronthatja egy eszméletvesztéssel járó rosszullét. Ennek nagyobb a veszélye, mint a magas vércukor szinttel járó szomjúságnak. Az inzulint, ha az a patronban van, a készülékkel együtt utazási hőmérsékleten tárolhatják. Repülőn nem szabad a poggyásszal együtt feladni, mert a csomagtérben uralkodó mínusz 50 C éppen úgy károsítja az inzulint, mint a meleg. Nem célszerű betenni a minibárba sem, mert úgyis ottfelejtik. Ha időzónákon utaznak keresztül, célszerű még indulás előtt kiszámolni, hogy mikor kell beadni a következő adag inzulint.

forrás: www.utazaselott.hu