Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Barnulj egészségesen!
2008. július 10.

A nyár közeledtével Te is egyre többször vagy kitéve a káros sugaraknak. Óvd meg bőrödet, és sajátítsd el a helyes napozás technikáját!

Bőrtípusodtól függően lehet, hogy kevésbé, vagy az átlagosnál jobban kell figyelned a napozás árnyoldalára. A cél, hogy megtaláld a középutat, s biztonságban élvezhesd a nap jótékony hatásait.

A test természetes fényvédő mechanizmusa
Szervezetünk számtalan védelmi funkcióval rendelkezik. Ahogyan immunrendszerünk védi testünket a kórokozókkal szemben, úgy bőrünk is élvez bizonyos mértékű védelmet a napsugarakkal szemben. A napozás során bőrünk jobban izzad. Az izzadság ún. urokánsavat tartalmaz, mely a naptejekhez hasonlóan fényvédő hatású.

A szaruréteg megvastagodik, a bőr pigmentálódik, s a barnulással egy időben a bőr káros sugárzással szembeni ellenállása akár tízszeresére is növekedhet. Szervezetünk tehát gondoskodik bőrünk védelméről, ennek ellenére a hosszas napozás sokféle bőrproblémához vezethet.

Ne tévesszen meg a látszat!
Sokan úgy gondolják, hogy a víz, a felhős idő, és az árnyék megvéd a káros sugaraktól. Valójában egyik feltételezés sem igaz. A felhőrétegen, a fák ágai között a napsugárzás több, mint háromnegyede áthatol, így az árnyék, a felhős idő nem nyújt elegendő védelmet bőrünknek.

A veszélyes UV sugarak ellen kizárólag a megfelelően alkalmazott napvédő termékek nyújtanak elégséges védelmet, azonban a termékek használata mellett is ügyelni kell a napozás időtartamára.

Az UV sugarak káros hatása
Az életünk során ért sugárzás összeadódik, szervezetünk nem felejti el a gyermekkorban történt leégést sem. A sugárzás által elszenvedett károsodás első tünetei általában felnőttkorban jelentkeznek. Súlyosabb esetben bőrrák is kialakulhat, enyhébb esetben a bőr elöregedésének tüneteit fedezheted fel:
 
  • Bőröd védelmi rendszere gyengül, így fogékonyabb az egyes bőrbetegségekre
  • A bőrön pigmentfoltok láthatók
  • Csökken a kollagén és elasztin mennyisége, a bőr megereszkedik
  • A bőrön (életkortól függetlenül) ráncok jelenhetnek meg
  • A bőr száraz, vízhiányos


Védelem felnőtteknek
Fontos tudni, hogy a fényvédő termékek, a naptejek sem nyújtanak 100 százalékos védelmet. Nem azt a célt szolgálják, hogy biztonságban napozhassunk, azért készültek, hogy amikor feltétlenül napra kell mennünk, segítse bőrünk saját védelmi rendszerét.
 
  • Soha ne napozz délelőtt 11 és délután 3 óra között, ugyanis ebben az időszakban a legnagyobb a sugárzás.
  • Minél világosabb a bőröd, annál érzékenyebb a sugárzásra, is nagyobb faktorú krémre lehet szükséged.
  • Amennyiben bőröd érzékeny és könnyen leégsz, kerüld a hosszas napozást!
  • Anyajegyeidet ragaszd le egy kisebb ragtapasszal, ugyanis ezek a bőrterületek sokkal érzékenyebbek a sugárzásra.


A gyermekek védelme
3 év alatti gyermekeket semmiképpen ne engedjünk napra 11-16 óra között, hiszen ebben az időszakban a legnagyobb a napsugárzás. A meleg idő ellenére is fontos, hogy a bőrfelület nagy részét megvédjük a napsugárzástól. Egy szellős fehér pamutruha, vékony kendő, vagy nyári sapka, és megfelelő napszemüveg segítségével megóvhatjuk gyermekünket a sugárzás nagy részétől.

A ruha által nem védett testrészeket (karok, lábak, arc) mindig kenjük be megfelelő fényvédő krémmel. Fürdés után, ileltve ha a kicsi sokat izzad, újra kenjük be a bőrét.

forrás: www.utazaselott.hu