Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kína és az Egyesült Arab Emirátusok a vérutánpótlásért
2008. július 02.

Kína és az Egyesült Arab Emirátusok komoly lépéseket tesz, hogy megoldja a bizonytalan vérellátás problémáját . Az utánpótlást közel száz százalékban önkéntesek által adott vérből oldják meg – jelentette be a WHO.

Véralapjuk növelésére irányuló erőfeszítéseiket követendő modellként mutatták be más országoknak a Nemzetközi Vérdonorok napján, június 14-én. 1998-ban Kínában a vérszükséglet 80 százalékát fedezte fizetett véradás vagy a családtagok egymás közötti segítsége. Alig tíz év alatt az ország 98,5 százalékos önkéntes véradási arányt ért el. Míg 1990-ben az Emirátusokban még nem volt önkéntes véradás, 2004-ben 80 százalékot, 2006-ban 97,6 százalékot fedezett ez a mód az összes szükségletből.
„A vérellátás biztosítása a hatékony egészségügyi ellátás egyik fő összetevője, az önkéntes donorok a vérellátás biztosításának sarokkövei” - mondta Carissa Etienne, a WHO egészségügyi rendszerekért felelős vezérigazgató-helyettese.
„Az elérhető, biztonságos vér különösen kulcsfontosságú a nők és gyerekek egészsége szempontjából”. A WHO legújabb becslései szerint mindössze 54 országban sikerül a teljes szükséglet 100 százalékát önkéntes véradásból fedezni, melyek között már szerepel a három legutóbbi ország, Thaiföld, Törökország és Uganda is.

A tanulmányok azt mutatják, hogy néhány kormány úgy érzi szinte lehetetlen a népességet rávenni az ellenszolgáltatás vagy családi szükség nélküli véradásra. Ugyanakkor Kína és az Emirátusok bebizonyították, hogy a donorok gondolkodásának megváltoztatása rövid időn belül is megvalósítható.
„A kormány elhivatottságának, valamint a helyi és országos kampányoknak köszönhetően komoly változás állt be a kínai emberek gondolkodásmódjában a véradásról” – mondta Peter Carolan a Nemzetközi Vöröskereszt magas rangú tisztségviselője. „Ez a változás még látványosabbá vált a múlt hónapban, amikor országszerte több ezer ember állt sorban, hogy véradással segítsen a Szecsuán tartományban lezajlott földrengés áldozatain.”
Köszönetképpen a folyamatosan vért adó önkénteseknek Kína egy díjat hozott létre „Medál az életért” néven, melyet azok kaphatnak meg, akik ebben az évben elérik a 20. önkéntes véradásukat. A medál másolatát, egy kitűzőt pedig azok kapják, akik vért adnak a Nemzetközi Vérdonor Világnap és az Olimpia megnyitója között.

Törvények és rendelkezések az Egyesült Arab Emirátusokban

Az Emirátusok volt az első ország a régióban, mely az AIDS felfedezése után, 1984-ben leállította a vérimportját.1990-ben a kormány létrehozta a Nemzeti Vértranszfúziós Programot, hogy a törvénykezést a 100 százalékban ingyenes véradás rendszere felé mozdítsa el. A kedvező politikai környezet tette lehetővé ezeket a gyors lépéseket, a média és más csatornák használatát a véradás kultúrájának erősítésében, illetve egy erős véradóbázis kiépítését és a donorok egészségügyi biztonságának megteremtését.

„Az Egyesült Arab Emirátusok megmutatta a politikai elkötelezettség és a közösség bevonásának erejét, olyan példát állított, melyet reményeink szerint más országok is követni fognak” – nyilatkozta Neelam Dhingra a WHO Vértranszfúziós Biztonságának felelős koordinátora. A globális vérellátás kevesebb, mint 45 százalékát gyűjtik olyan fejlődő és átmeneti országokban, melyek a világ lakosságának körülbelül 80 százalékának adnak otthont, miközben ezek az országok igénylik a legtöbb vért egészségügyi helyzetük következtében. Az önkéntes véradók a vér legbiztosabb forrásai. A 100 százalékos önkéntes véradóarány mentesíti az egészségügyi rendszert attól a tehertől, hogy a szükséges vért egy pácienstől vagy családtagtól kelljen beszerezni.

forrás: www.utazaselott.hu