Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Egészségügyileg is felkészült a magyar csapat az Olimpiára
2008. június 02.

Az elmúlt hónapokban a magyar olimpikonokat is felkészítették egészségügyi szempontból a pekingi játékokra, hiszen a versenyzők és kísérőik is hepatitis A és B elleni védőoltást kaptak. Mint ismeretes Kínában komoly problémát jelent mindkét betegség, az ország az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint erősen fertőzött. Emiatt több helyen – közöttük Ausztráliában, Kanadában és Magyarországon is – úgy döntöttek a csapatok egészségéért felelős szakemberek, hogy az olimpiai delegáció tagjai kapják meg a szükséges védőoltásokat. Magyarországon a Sportkórház felelős az olimpikonok egészségéért, munkájukat a csapatok és sportolók saját szakorvosai segítik.

A magyar olimpikonok egészségügyi felügyeleti szerve, a Sportkórház együttműködik az Egészségtudatos Utazásért programmal azon cél érdekében, hogy a sportolók és kísérőik biztonságban vehessenek részt a versenyen. A közös munka keretében egy kommunikációs kampány is indul, amelyben szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy minden Kínába induló utazónak szüksége van hepatitis A és B, valamint hastífusz elleni védőoltásra. Az olimpikonok saját példájukon keresztül mutatják be a nagyközönségnek a prevenció fontosságát. A hepatitis A és B elleni védőoltások felvételét egyébként az Egészségtudatos Utazásért program nemcsak a Kínába utazóknak ajánlja, hanem minden mediterrán nyaralónak is, hiszen a Földközi tenger térségébe tartozó országokban is el lehet kapni ezeket a betegségeket.

Kína - vezeti a hepatitis B fertőzöttségi listát

A következő nyári olimpiának Peking, Kína fővárosa ad otthont, a 13 milliós lakostól nyüzsgő helyre további több millió turistát és több ezer sportolót várnak idén augusztusban. Mint ismeretes Kínában komoly veszélyt jelent a hepatitis B betegség, jelenleg 120 millió hepatitis B fertőzött él az országban, és minden évben közel 10 millió fővel bővül a fertőzöttek száma. Ezzel Kína első a világon a hepatitis B fertőzöttségi listán, ráadásul a betegek közül évente több mint 330 ezer ember hal meg a hepatitis okozta szövődmények, májrák és májzsugor miatt. A fertőző májgyulladás rendkívül veszélyes formáját okozó hepatitis B vírus nemcsak szexuális úton, hanem vér és testváladékok által is terjed. A fertőzés közvetítője lehet véletlenszerű karcolás, piercing berakatás, akupunktúrás kezelés, sebészeti, fogászati beavatkozás, közös eszközök (pl.: borotva, fogkefe, körömvágó olló) használata is. Különösen veszélyt jelenthetnek a balesetek és a különböző sérülések. A balesetveszélyes körülmények között versenyző sportolóknál ezért elengedhetetlen a védőoltás felvétele.

Peking - zsúfoltság, rossz higiénés viszonyok

Kínában a higiénés viszonyok nagymértékben elmaradnak az európai átlagtól, ezért olyan fertőzések - mint a hepatitis A és a hastífusz - is komoly problémát jelenthetnek az odautazó sportolóknak és az olimpiai szurkolóknak egyaránt. Ráadásul a higiénés viszonyokat az sem javítja, hogy a versenyek alatt rengeteg turista, sportoló és helyi szolgáltató lakos fog egyetlen helyre tömörülni, Pekingbe. Több ország - például az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia - úgy döntött, hogy a központi élelmezés helyett saját maga biztosítja az olimpiai csapat számára az ellátást. A résztvevőknek egyaránt érdemes figyelniük arra, hogy csak palackozott vizet fogyasszanak, illetve megbízható forrásból származó ételeket egyenek. Ugyanakkor a szennyezett élelmiszerekkel terjedő betegségek ellene teljes biztonságot kizárólag a védőoltások nyújtanak.

Ha valaki Kínába készül az olimpiára, akkor mindenképpen oltassa be magát hepatitis A és B, valamint hastífusz ellen.

forrás: www.utazaselott.hu