Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Utazási betegségek - A kígyómarás
2008. június 02.

Elsősorban azok az utazók vannak kitéve kígyómarásnak, akik, ún. trópusi, erdei túrákra (esőerdők) vállalkoznak, vagy a kirándulás során esetleg rálépnek egy kígyóra, vagy olyan üregbe, helyre nyúlnak, ahova kígyó fészkelte be magát. A kígyók elkerülik az embereket, és nem támadják meg a turistákat, de előfordul, hogy táplálékot keresve, lakóhelyek közelében, kertekben tanyáznak, és így véletlenül kerülnek kapcsolatba az emberekkel.

A kígyómarás félelmetes élmény, és az érintett már ettől a ténytől is sokkos állapotba kerülhet, pedig még a veszélyes kígyók (viperák, kobrák) sem mindig okoznak életveszélyes mérgezést, mivel nem mindig fecskendeznek be olyan mennyiségű mérget, amely az érintett halálát okozza.
Leggyakoribb esetben helyi fájdalom és az érintett testrész duzzanata alakul ki, esetleg kisebb helyi szövetelhalás. Súlyos esetekben a kígyómarás kiterjedt lágyrész elhalást (bőr, izom), illetve idegbénulást, légzésbénulást és vérzéseket okoz.
Ha ilyen előfordul, az érintettet meg kell nyugtatni, ha más nincs, alkoholos ital fogyasztásával, fájdalomcsillapítókat kell adni, a harapás felett az érintett végtagot elszorítani, de nem olyan mértékben, hogy az a végtag elhalásával járjon, és a végtagot nyugalomba kell helyezni. Semmiképpen nem szabad a marás helyét felvágni, mert az csak elősegíti a méregfelszívódását. A kígyómart személyt azonnal a legközelebbi orvosi ellátó helyre kell vinni.

forrás: www.utazaselott.hu