Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Utazás gyerekekkel
2008. június 02.

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket. Sokan azonban így is bizonytalanok maradnak azzal kapcsolatban, hogy kisgyerekkel nekivághatnak-e egy nagyobb utazásnak, és milyen egészségügyi óvintézkedéseket érdemes tenni a picik védelme érdekében. Nekik szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

A két leggyakoribb és legveszélyesebb, szájon át terjedő betegség a hepatitis A és a hastífusz. A mediterrán országok többségében (Spanyolország, Franciaország kivételével mindenhol) a hepatitis A jelenthet saját magunk és gyermekünk számára is fokozott veszélyt. Kórokozója a hastífuszéhoz hasonló módon leginkább mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel, nem ivóvíz minőségű vízzel kerül be a szervezetbe. Akár a tengerparti tusoló csapvize is felelős lehet a fertőzésért. A szennyezett ivóvíz és a mosdóvíz a fertőzés egyik legfőbb veszélyforrása, ezért mindenképpen érdemes palackozott vizet inni, és ezt használni fogmosáskor vagy akár a cumi tisztításához is. Sajnos az alapvető higiénés szabályok betartása sem garantálja azt, hogy biztosan nem fertőződünk meg, hiszen a jégkockák, a fagylalt és a nem kellően megfőzött kagylók is készülhetnek fertőzött alapanyagokból, ezeket pedig egyetlen utazónak sincs módja ellenőrizni. Ráadásul a higiénia betartása kisgyermekek esetében igen megkérdőjelezhető, hiszen mindent a szájukba tesznek és végignyalnak, így jobban ki vannak téve egy-egy vírusfertőzésnek, így a hepatitis A-nak is. A tengerparton vásárolt gyümölcsökkel kapcsolatban is ugyanez a veszély állhat fenn. Ráadásul a gyermekeinket nem tudjuk folyamatosan kontroll alatt tartani, ellenőrizni, a kicsikkel pedig nagyon nehéz megértetni, hogy mit ne egyenek, igyanak.

A gyerekek megfertőződése a család szempontjából is veszélyes lehet. Kisgyermekeknél a hepatitis A fertőzés vagy tünetek nélkül, vagy viszonylag könnyen, súlyosabb tünetek nélkül lezajlik. Ugyanakkor a gyerek észrevétlenül megfertőzheti az egész családot, a felnőtteket, akiknél a fertőzés lefolyása sokkal súlyosabb lehet, így kórházba kerülhetnek, és hosszú hetekre meg kell szakítaniuk mindennapi életüket a betegség miatt.

A hastífusz még veszélyesebb szövődményekhez vezethet. A magas lázzal és fejfájással járó betegség súlyos esetben a vékonybél vérzését és átlyukadását is okozhatja.
Gyerekek esetében az orvosok ezért fokozottan ajánlják, hogy előzzük meg azokat a betegségeket, melyek ellen létezik védőoltás.

1 évnél idősebb gyerekek esetében érdemes a hepatitis A és B típus ellen egyaránt védelmet biztosító, kombinált védőoltást választani, így kevesebb „szurira” lesz szükség. A hepatitis elleni oltóanyagok 25%-osan támogatottak. Egy adag vakcina így 2800-4000 forintba kerül, a közel 100%-os, hosszú távra szóló védelemhez pedig az oltás típusától függően két-három adagra van szükség. A fiatalok 14 éves korukban már kötelezően kapnak hepatitis B elleni védőoltást, azonban aki kiskorában már megkapta a három oltásból álló sorozatot, és ezt oltási kiskönyvével is igazolni tudja, mentesül az iskolai oltás alól, hiszen már megszerezte az életreszóló védettséget.

A hastífusz elleni vakcina kb. 3800 forintba kerül, de csak egy adagra van szükség a védettség megszerzéséhez, amely két héten belül kialakul, és 3 évig tart. Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy két évnél fiatalabb gyerekkel ne utazzunk olyan országba, ahol számítani lehet hastífusz előfordulására, hiszen teljesen védtelen lesz a betegséggel szemben. Ugyanis míg a hepatitis elleni oltás már egy éves kortól felvehető, a hastífusz ellen vakcina beadása csak két éves kortól ajánlott.

Nem érdemes tehát kockáztatni, hisz a megfelelő védekezéssel elkerülhetőek a kellemetlen betegségek, s így garantálhatjuk, hogy felhőtlen, csodálatos közös élményekkel térjünk haza. A kisgyerekek lázasan nem olthatóak, ezért érdemes minél több időt hagyni a felkészülésre. Utazás előtt néhány hónappal (de legalább 6 héttel) ajánlott felkeresni a gyermekorvost, aki még időben elkezdheti az oltások beadását, és hasznos tanácsokat tud nyújtani az utazással kapcsolatban.

forrás: www.utazaselott.hu