Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Tanácsok várandós anyukáknak
2008. május 26.

Minden terhesnek egyedileg kell átgondolni a szükséges egészségügyi óvintézkedéseket, amelyek függnek a terhes saját egészségügyi állapotától, esetleges alapbetegségétől, az utazás hosszától, milyenségétől, és a célországban uralkodó körülményektől.

Mi a teendő terhesség esetén?

A terhességgel utazóknak igen fontos, hogy indulás előtt gondosan mérlegeljék a saját helyzetüket, az utazás körülményeit, illetve a célország(okban) elérhető egészségügyi szolgáltatásokat, körülményeket. A terhesség szempontjából a legmegfelelőbb utazási időpont a terhesség második harmada (18-24. hét), amikor a korai vetélés lehetősége minimális. A terhesség utolsó harmadában levőknek sem ajánlott az utazás, mivel az esetleges koraszülés veszélye nagyobb. Bizonyos légitársaságok már nem utaztatnak várandós asszonyokat a terhesség 32-35 hetes időszakától. Utazás előtt mindenképpen meg kell vizsgáltatnia magát megfelelő szakemberrel, hogy a terhesség megfelelően stabil-e és nincs semmi olyan eltérés, amelyből később probléma származhat.

Javaslatok:
 
  • A terhes asszony soha ne utazzon egyedül, mindig legyen egy társa, aki tud a terhességéről.
  • Legcélszerűbb a repülőgép középső részén ülni, mert az biztosítja a legsimább utazást.
  • Célszerű a folyosói ülést kérni, hogy könnyebben fel tudjon kelni.
  • Nem kell tartani a repülőtereken használt biztonsági célokat szolgáló átvilágítástól, de korai terhesség esetén biztonságosabb, ha a terhes utazó inkább kézi vizsgálatot kér.
  • Az utazás során érezheti ugyanazokat a kellemetlenségeket, amelyeket terhesek egyébként is éreznek (fáradtság, gyomorégés, puffadás, hüvelyfolyás, lábduzzadás).
  • Lehetőleg ne egyen utazás előtt olyan ételt, amely gáztermelődést okoz, mert ez fokozza a hasűri nyomást.
  • Folyamatosan használja a biztonsági övet.
  • Mozgassa a lábait, hogy elkerülje a trombózis-képződést, ill. félóránként sétáljon egy kicsit.
  • Legyen tisztában a saját vércsoportjával és Rh csoportjával is.
  • Azonnali orvosi segítségre van szükség erős hasi fájdalom, darabos, vagy intenzív vérzés, a magzatvíz elfolyása, a méhösszehúzódások megindulása, erős fejfájás és látási zavarok esetén.

Hogyan kell oltani a terheseket?

BCG: A tuberkulózis elleni oltást nem javasolják a rutinszerűen alkalmazni utazóknak. A magzatra az oltás nincs káros hatással, de célszerű a BCG vizsgálatot elvégeztetni hazaérkezés után, ha valaki olyan környezetben volt, ahol gyakori a tuberkulózis.

Diphtheria-Tetanus: Akkor lehet adni, ha a terhes utazó a megelőző 10 évben nem részesült védőoltásban. Célszerűbb a terhesség második-harmadik harmadában adni.

Hepatitis A: A terhesek védelme fontos az A típusú májgyulladással szemben. A fertőzést követően kialakult májgyulladás terhesekben sokkal súlyosabban zajlik, mint más esetben. A magzatot ritkán betegíti meg. Az elölt vírust tartalmazó vakcinák hatékonyak és biztonságosak, de terhesség alatt csak akkor ajánlottak, ha a terhes nő a hepatitis A fertőzés fokozott veszélyének van kitéve.

Hepatitis B: csak azoknak kell beadni, akik valamilyen oknál fogva (pl. egészségügyi dolgozók) jobban ki vannak téve a vérrel terjedő vírusnak.
Immun-globulinok: A vérfehérjéből előállított készítménynek lehet védőhatása különböző fertőzések kialakulásának megelőzésében (pl. hepatitis A), és kockázat nélkül adható.

Influenza: Az elölt vírust tartalmazó oltóanyag biztonsággal alkalmazható, de az oltást célszerű a terhesség első harmadán túl beadni (14. hét után).

Japán B agyvelőgyulladás: Nincs megfelelő adat, hogy ezt az oltást terheseknek biztonsággal be lehet adni. Csak akkor javasolják, ha olyan helyen kell mindenképpen tartózkodni, ahol gyakori a megbetegedés.

MMR oltás (kanyaró, mumps, rubeola): Ennek az oltásnak a beadása, mivel élő vírust tartalmaz, nem javasolt terhességben. Terheseknek célszerű az utazást a szülés utánra halasztani, ha olyan országokba akarnak menni, ahol ezek a betegségek gyakoriak.

Meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás): A többfajta kórokozó ellen alkalmazott oltás javasolt, ha az utazás olyan területre történik, ahol a járványos agyhártyagyulladás gyakori.

Pneumococcus vakcina (P23): Az elsősorban légúti fertőzést előidéző baktérium több típusa által okozott fertőzések kivédésére, megelőzésére alkalmazzák. Olyanoknak célszerű adni, akik fogékonyak ilyen fertőzésekre, illetve valamilyen krónikus megbetegedésben szenvednek.

Poliomyelitis (járványos gyermekbénulás): Mivel ez a betegség még néhány fejlődő országban előfordul, és terhesség idején gyakoribb, illetve veszélyt jelent az újszülöttre is, ezért a terhesek beoltása mindenképpen szükséges. Amennyiben még nem kapott oltást, a kiutazás előtt legalább 2 dózis felvétele szükséges 1 hónapos különbséggel. Nincs adat arra, hogy az elölt vírust tartalmazó oltóanyag bármilyen károsodást okozott volna.

Rabies (veszettség): Az oltóanyag nem jelent veszélyt terhességre, ezért veszett állat harapását követően mindenképpen oltani kell, és ha a kockázat nagy az utazó terhest előre be kell oltani.

Typhus abdominalis (hastífusz): Nincs kellő adat arra, hogy a tífusz elleni oltás káros lenne terhességben, illetve ártana a magzatnak. Ha szükséges az oltás, célszerű a baktérium sejtfelszíni antigénjét (Vi-polysaccharide) tartalmazó injekciós változatot alkalmazni, mert az nem ártalmas, és csak egyszer kell beadni.

Varicella (bárányhimlő): Terheseknek nem adható, mert élő vírust tartalmaz.

Yellow fever (sárgaláz): Az oltást általában nem javasolják terheseknek, mivel élő vírust tartalmaz. Csak abban az esetben indokolt, ha a járványos területre történő utazás elkerülhetetlen.

Mit vigyen magával a terhes?

Minden terhesnek egyedileg kell átgondolni a szükséges egészségügyi óvintézkedéseket, amelyek függnek a terhes saját egészségügyi állapotától, esetleges alapbetegségétől, az utazás hosszától, milyenségétől, és a célországban uralkodó körülményektől. Az egészségügyi csomag kiegészítése szükséges minden esetben az alábbiak szerint:
 
  • Hintőpor (talkum)
  • Hőmérő
  • Sópótlásra alkalmas sókeverék (por)
  • A terhességhez szükséges vitaminok
  • Gombafertőzés elleni készítmények (hüvelygombásodás ellen)
  • Lázcsillapító
  • Fényvédő krémek
  • Késői terhesség esetén célszerű vérnyomásmérőt, és a vizelet vizsgálatára alkalmas tesztcsíkot vinni.

Mit tegyen a szoptatós anyuka?

Amennyiben még anyatejjel táplált gyermekkel kell utazni, az utazás önmagában nem jelenti az anyatejes táplálás abbahagyását. Sokkal könnyebb még szopó kisdeddel utazni, mint olyan babával, akit már rászoktattak a cumisüvegre. Amennyiben az anyának rövid időre kell magára hagyni anyatejjel táplált gyermekét, célszerű a tejtermelést fenntartani az anyatej lefejésével. Az anyatejes csecsemőt nem kell külön itatni még meleg éghajlaton sem, ha az anya kellően hidrált (folyadékkal feltöltött) állapotban van. A szoptatás általában nem jelent ellenjavallatot az oltások felvételére, kivételt képez a sárgaláz elleni oltás, mivel a vakcina élő vírust tartalmaz, és esetleg kockázatot jelenthet az anyatejjel táplált gyermekre.

forrás: www.utazaselott.hu