Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Zöld utazás: Környezetvédelem a felhők felett és az interneten
2007. szeptember 18.

Egy Budapest-London utazás széndioxid kibocsátása 500 forintért semlegesíthető

Modern és üzemanyag takarékos repülőgépek forgalomba állításával, járatai útvonalának rövidítésével, könnyebb fedélzeti berendezések alkalmazásával valamint kontrollált felszállások révén tovább kívánja csökkenti gépeinek széndioxid kibocsátását a British Airways. Mindezen eljárások révén a légitársaság 1990 óta 28 százalékkal már ugyan mérsékelte flottája üzemanyag felhasználását, de Komplex Környezetvédelmi Programjának keretében el kívánja érni azt, hogy gépeinek üzemanyag hatékonysága 2025-re további 25 százalékkal javuljon. A nemzetközi légitársaságok közül a British Airways csatlakozott elsőként a tervezett széndioxid kereskedelemi rendszerekhez. A légitársaság a széndioxid kibocsátás csökkentésébe egy új online eszköz, a most bevezetett széndioxid kalkulátor révén utasait is bevonja. Az utasok a széndioxid kalkulátorral kiszámolhatják az utazásuk révén a légkörbe jutó széndioxid mennyiségét, és önkéntesen kifizethetik az emisszió semlegesítésének költségét. Az így befolyt összeget a British Airways a Climate Care szervezeten keresztül a széndioxid kibocsátást csökkentő tevékenységekre és fejlesztésekre fordítja.

Napjainkban számos környezetvédő véli úgy, hogy a légiközlekedési iparág az egyik legnagyobb környezetszennyező, holott talán nincs is még egy olyan szektor, amely a légitársaságokhoz hasonló gyorsasággal reagált volna a globális felmelegedés jelentette kihívásokra. A klímaváltozásról szóló Stern jelentés szerint, a nemzetközi légitársaságok az üvegházhatást kiváltó gázok 1,6 százalékának kibocsátásáért felelősek, holott a közúti közlekedés például hatszor, az áramtermelés pedig tizenhatszor több üvegházhatást kiváltó gázt juttat a légkörbe.

"A nemzetközi légitársaságok széndioxid kibocsátása, más iparágakhoz viszonyítva nem túl jelentős. Az iparág szereplőinek ugyanakkor nem szabad elfelejtenie azt, hogy ha nem tesznek semmit flottájuk széndioxid kibocsátásának mérséklésére, a légiközlekedés részaránya a globális széndioxid kibocsátásban 2050-re, a magas légköri kibocsátás további hatásait is figyelembe véve, elérheti az 5 százalékot." - mondja Anna Ingham-Grant, a British Airways Magyarországért, Szlovákiáért és Cseh Köztársaságért felelős kereskedelmi igazgatója. "A British Airways ezért kötelezte el magát saját széndioxid kibocsátásának csökkentése mellett és csatlakozott elsőként, önkéntes alapon a tervezett széndioxid kereskedelemi rendszerekhez." - teszi hozzá az igazgató.

A British Airways 1990 óta 28 százalékkal csökkentette flottája üzemanyag felhasználását, így az Egyesült Királyság teljes széndioxid kibocsátásán belül saját részarányának mértékét 23 százalékkal, 60 millió tonnával tudta mérsékelni. A légitársaság széndioxid kibocsátásának csökkentésében a repülőgép park modernizációjának, az újgenerációs A319-es és a A320-as gépek üzembeállításának volt a legnagyobb szerepe, de abban a repülési útvonalak racionalizálása is fontos szerepet játszott.

Az útvonalak racionalizálása egyszerűnek tűnik, de önmagában hosszadalmas apró lépések sorozata, hiszen a nemzetközi repülési útvonalakat légügyi egyezmények szabályozzák. Csak azáltal, hogy Kazahsztánnal, Kínával és Brazíliával sikerült a repülési útvonalak rövidítéséről megállapodásra jutni, és bevezetésre került az ún. "kontrollált felszállási és megközelítési eljárás" a British Airways 2 év alatt 110.000 tonnával tudta mérsékelni saját széndioxid kibocsátását.

"A folyamat persze nem áll meg és légitársaságunk 2025-ig további 25 százalékkal kívánja csökkenteni gépeinek üzemanyag felhasználását." - mondja Anna Ingham-Grant. "A környezet védelme persze nem csak vállalati döntések függvénye. Abban az egyénnek, utasainknak is fontos szerepe van." - teszi hozzá a szakember.

A környezettudatos gondolkodás meghonosítása és elterjesztése céljából a British Airways, a brit kormány támogatásával egy olyan rendszert vezet be, amely az utasok számára is lehetővé teszi az utazás során keletkező széndioxid kibocsátás rájuk eső hányadának semlegesítését.

A ba.com internetes oldal "Respecting our World" (Világunk tisztelete) alodalán az utasok a British Airways Komplex Környezetvédelmi Programját ismerhetik meg. A légitársaság emisszió csökkentési törekvéseiben az igazi újdonságot azonban a Climate Care, nemzetközi klímavédelmi szervezettel közösen létrehozott széndioxid kibocsátás kalkulátor jelenti, amely a szervezet www.climatecare.org/britishairways/calculators oldalán érhető el.

A kalkulátor segítségével kiszámolható, hogy egy utas Budapest Ferihegyről London Heathrow repülőtérre történő utaztatása során, az üzemanyag elégetése révén, a repülőgép az adott utasra vetítve 0,17 tonna széndioxidot bocsát ki. Ezt a széndioxid mennyiséget az utas, önkéntes alapon 1,26 Font, azaz mintegy 500 forint megfizetésével semlegesítheti a Climate Care szervezet révén.

Az utasoktól így befolyt összegből a Climate Care olyan projekteket finanszíroz a világ számos pontján, amelyek a kibocsátott széndioxid mennyiséget semlegesítik vagy azonos mennyiségű oxigén termelésével ellensúlyozzák. E tevékenysége keretében a Climate Care a nem megújuló energiaforrásokat megújuló energiaforrásokkal felváltó beruházásokat, energia és üzemanyag hatékonyságjavító fejlesztéseket és erdőtelepítési programokat támogat. Ezen projektek támogatásának összege az egyes utasokra lebontva úgy került meghatározásra, hogy az utas által fizetett összeg fedezze a kibocsátott széndioxid semlegesítésének vagy azonos mennyiségű kibocsátás megakadályozásának költségét.

A British Airways célja az, hogy gépeinek üzemanyag hatékonysága 2025-re további 25 százalékkal javuljon. A légitársaság a brit kormánnyal és az Európai Unió hatóságaival együttműködve dolgozik azért, hogy az unió 2011-re a légitársaságokra is kiterjessze a széndioxid-kibocsátásra vonatkozó előírásokat, környezetünk védelme érdekében.

forrás: British Airways