Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Pozsony fejlődése töretlen
2007. augusztus 30.

A szlovák főváros irigylésre méltóan tiszta, rendezett, műemlékei ápoltak, és nem panaszkodhatnak az idegenforgalmi szakemberek, mert a vendégek száma egyre nő.

Ám a főváros szállodásai mégis úgy érzik, sokkal többet lehetne elérni, kiszélesítve az együttműködést az egymáshoz közeli három főváros: Bécs, Pozsony és Budapest turizmusért felelős, vagy azért tenni képes szervei között. A közelmúltban kilenc taggal megalakult a Pozsonyi Hotelszövetség, a BHA. Elnöke, Jan Kucera meghívta Niklai Ákost, a Magyar Turizmus Zrt. elnökét, hogy a közös lehetőségekről tárgyaljanak. Szövetségük tagjai mind 4 csillagos szállodák, és miközben ezek a hotelek 45 millió korona adót fizetnek, egyelőre nincs érdekérvényesítő erejük. Holott a fejlődésükre jellemző, hogy a világ szinte összes nagy szállodalánca jelen van, illetve tervezi az itteni hotelnyitást.

Mint Igor Kuhn, a szövetség titkára elmondta, Pozsony a világ 25. legdrágább városa. Vonzerejét növeli a sok fakultással működő tíz egyetem, a 60 ezer egyetemi és főiskolai diák. A városban 2,4 százalékos a munkanélküliség, miközben az ország más részein jóval magasabb. A befektetések 70 százaléka Pozsonyra irányul.

Öt éven belül 20 új szálloda épül, a jelenlegi 35, három és négycsillagos ház mellé. A jelenlegiek mind telt házzal üzemelnek, holott az áraik magasabbak, mint a budapesti szállodáké. Úgy érzik azonban, hogy hiányzik a város kínálatából az idegenforgalmi termék, valamint a desztinációs menedzselés. Ezért a fővárosuk tranzitváros, 1,9~2 napos a jellemző itt tartózkodási idő. 1 millió 700 ezer vendégéjszaka, 750 ezer vendég az éves eredmény, azonban ennek 70 százalékát üzleti turisták töltik el.

2007 eleje óta működik a fővárosban a szállodaszövetség, a céljuk, elérni a magasabb költést és a hosszabb itt tartózkodást. Gondnak érzik, hogy a Parlamentben jelenleg nincs idegenforgalommal, turizmussal foglalkozó szekció, amely lobbizhatna az érdekükben. A szállodaszövetség vezetői úgy látják, a belföldi turizmus támogatásra szorul. Jövő év januárjában nyit a Tourist Board, amelynek működtetéséhez további partnereket keresnek, például a repülőteret, más szolgáltatókat.

A repülőtér tulajdonviszonya egyelőre bizonytalan. Bécs Pozsony felé kívánt terjeszkedni, ez reális az alig 40 kilométeres távolság miatt, amely a két város repülőtere között van. A tendert azonban alaki hiba miatt a szlovák kormány megsemmisítette, az ügy jelenleg a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletére vár. A SkyEurope és a többi fapados légitársaság megsokszorozta a város, és a repülőtér forgalmát. A főváros új városrész építését tervezi, 12 milliárd eurót kívánnak befektetni a Duna partján, rátelepedve magára a folyóra. 2009.-ben elkészül Bécs és Pozsony között az autópálya, gyorsvonat is közlekedik majd, és jelenleg is naponta háromszor lehet utazni a Bécs-Pozsony kanálison egy óra alatt a két célpont között. Még inkább hangsúlyozni akarják Pozsony jelenleg is érződő, promenádos mediterrán atmoszféráját, a város mozgalmasságát, éjszakai életét, shopping centereinek gazdagságát. A környezet is sok látnivalóval szolgál: Dévény vára, a Vöröskő kastély, a Kis-kárpáti Borút, Trencsén vára, vízimalom szerepel benne többek között.

Niklai Ákos a Hotel Matysák fehér asztala melletti beszélgetés során elmondta, a nap tapasztalatai, a város, a szállodák megtekintése meggyőzték arról, hogy Pozsony sok látnivalót tud nyújtani a turistáknak. Az együttműködést szintén támogatásra érdemes elgondolásnak tartja, ahogy ez történt már a Monarchiában. Él ezzel a két ország, mint konkrét lehetőséggel az Európai Unión kívül, amikor a Visegrádi Négyek közösen jelennek meg a japán, a kínai, az Észak- és Dél-amerikai piacon. Felhívta a szlovák kollégák figyelmét arra, hogy igyekezzenek belépni a HOTREC-be, az Európai Szállodaszövetségbe, ők tapasztalataik átadásával különösen sokat segíthetnek.

forrás: www.ttghungary.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Pozsony
Szlovákia