Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Európa és a globális felmelegedés
2007. július 03.

Azonnal munkához kell látnia Európának ahhoz, hogy megvédje az erőműveket, a közlekedési rendszereket és a mezőgazdaságot a globális felmelegedés okozta árvizektől, aszályoktól, erdőtüzektől és földcsuszamlásoktól - figyelmeztet az a jelentéstervezet, amely várhatóan ezen a héten lát napvilágot Brüsszelben.

Az Európa Bizottság elemzése nyugtalanító képet fest az emelkedő hőmérséklet hatásairól, a melegedésről, amely ki fogja szárítani a dél-mediterrán térséget, elolvasztja az Alpok és Skandinávia havát, valamint elborítja kontinensünk mélyen fekvő tengerpartjait. A jelentés felveti "a kikötők, iparterületek, egész városok és falvak áthelyezésének lehetőségét az alacsonyan fekvő parti részekről, illetve az árvízveszélyes területekről". Az emelkedő hőmérséklet egyre kézzelfoghatóbb bizonyítékaival szembesülő európai kormányok idén, már korábban megállapodtak abban, hogy legalább 20 százalékkal csökkentik 2020-ig (az 1990-es szinthez képest) üvegházhatást okozó káros gázkibocsátásukat. Az Európa Bizottság elnöke, José Manuel Barroso - Grönlandon tett gleccserlátogatása (a gleccser lett a klímaváltozás szimbóluma) után - hangsúlyozta egy új, globális egyezmény szükségességét a globális melegedés megállítására.

Az Európa Bizottság "Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz Európában - lehetséges EU akciók" ("Adapting to Climate Change in Europe - Options for EU Action") című tervezete hangsúlyozza a kihívás mértékét. A dokumentum figyelmeztet: annak ellenére, hogy elő tervek léteznek, az európai országoknak megfelelően kell reagálniuk az egyre gyakoribb krízisekre és katasztrófákra, amelyek sokkal költségesebbek lesznek és egyben Európa szociális és gazdasági rendszerére, továbbá biztonságára is hatnak majd. Összefoglalva: a megbízhatóan előre jelzett hatásokra már most kell reagálni. (International Herald Tribune)

forrás: www.turizmuspanorama.hu