Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Mivel oltsuk szomjunkat a hőség idején?
2007. június 14.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal Vízbiztonsági Tudományos Bizottságának ajánlása

A hőség idején igyunk sok folyadékot! A bőséges, napi 2-4 liternyi folyadékfogyasztás a leghatékonyabb védekezés a hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésére.

Magyarországon a csapvíz iható, és az ország legnagyobb részén minősége is jó. Nyugodtan fogyasztható egyenesen a csapból is, de citromkarikával ízesítve, limonádénak vagy teának elkészítve, lehűtve jóízű, garantáltan természetes, adalékanyag-mentes kiváló szomjoltó. Szódavíznek elkészítve vagy gyümölcsszörppel ízesítve is fogyasztható. Amellett, hogy olcsó, mindig kéznél van, és nem kell a tele palackokat az üzletből hazacipelni, nem keletkezik műanyag hulladék, nem kell bajlódni az üvegek visszaváltásával.
Magyarország kiváló ásványvizeiből is nyugodtan fogyaszthatnak azok, akik a palackozott vizeket részesítik előnyben. De figyelem, nem minden palackozott víz ásványvíz, még ha annak látszik is, és különösen nem "igazi" ásványvíz, azaz ásványi anyagokban különösen gazdag víz. A palackozott vizek egy része egyszerű ivóvíz, másik része kis ásványianyag-tartalmú karsztvíz, ásványi anyagokban ugyancsak szegény forrásvíz, mások ásványi anyagok utólagos hozzáadásával dúsított kútvizek. Nem ritka a kis, vagy igen kis ásványi anyag tartalmú palackozott víz a boltok polcain. A ma érvényes, hazai szabályozás szerint is legalább 500 mg/l ásványi anyagot kell az ásványvizeknek tartalmazni, a fontos kalcium és magnézium sók megengedhető legkisebb mennyiségének kikötése mellett. A hagyományos, az "igazi" értelemben vett ásványvíz ásványianyag-tartalma 1000 milligramm/liter feletti (jó, ha 1000-2500 mg/l között van). Ilyen víz fogyasztása az, amelyet a hőség idején, a szokásosnál nagyobb folyadék-, s azzal az ásványi anyag veszteség legegyszerűbb pótlására használhatunk. A fogyasztói tájékoztató, a címke alapján tájékozódhat a vásárló, ám sokan nem olvassák el a jelöléseket. A tanácsunk az, hogy - akinek egészség állapota miatt orvosa másként nem rendeli - a hőség napjaiban a csapvíz, más palackozott víz mellett, ásványi anyagokban gazdag vizet is fogyasszon, és a magyarországi ásványvizek nagy része ilyen.

Természetesen a palackozott ásványvízre is érvényes a palackon feltüntetett minőség-megőrzési idő betartása. A felbontott palackos vizet - különösen a nem széndioxidos (csendes) vagy kis széndioxid tartalmúakat - lehetőleg ne tároljuk egy napnál hosszabb ideig.