Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Finisbe ért a roamingalku
2007. március 20.

Az idei nyaralási szezon kezdetére olcsóbbak lehetnek a külföldi hívások, s akár már júliustól kevesebbet kell fizetni a külföldön való mobilhasználatért az EU-ban.

A tagállamok távközlési miniszterei ugyanis a múlt héten elvi megállapodásra jutottak abban, hogy a szolgáltatók roamingdíjai terén egy felső plafont vezetnek be, ez a jelenlegi barangolási díjak mintegy 70 százalékos csökkentését jelentené.

A hannoveri CeBIT nemzetközi technológiai vásáron tartott informális tanácsi ülésen a miniszterek abban állapodtak meg, hogy percenként mintegy 50 eurócentet határoznának meg a barangolási díjak felső plafonjaként. (Az árba nem értendő bele a tagállamok által kivetett áfa értéke.)

A miniszteri ülést követően Viviane Reding távközlési biztos annak a reményének adott hangot, hogy 40 centnél nem lesz magasabb a roamingdíj végső felső határa. Az Európai Parlament 42 centes küszöböt akar. Az Európai Bizottság és a soros EU-elnök Németország reményei szerint a végső egyezségre a június 6-7-i ülésükön bólinthatnak rá a távközlési miniszterek, miután az Európai Parlament májusban szavaz a kérdésről. (VG)

forrás: www.turizmuspanorama.hu