Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Trinidad és Tobago

Hivatalos név: Trinidad és Tobago Köztársaság Időzóna: GMT-05:00
Anyanyelven: - Autójelzés: TT
Államforma: köztársaság Pénznem: trinidadi és tobagói dollár (TTD)
Főváros: Port of Spain Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Színpompás kosztümök és a steel bandek forró calypsoritmusai - ez a "mas", a trinidadi karnevál.
Igencsak különböző ez a két sziget: Tobago csendes, elhagyatott; a kereken 30 kilométerre délebbre fekvő Trinidad viszont izgalmas és harsány, messze földön híres "carnival"-jával, calypsozenekaraival, dübörgő steel band-jeivel - ezekben a zenekarokban gyakran több mint 20 fémdobot vernek. A lakosság több, mint 20 százaléka Trinidadon él, úgyhogy Tobago még ma is "paradicsominak" nevezheti magát. A mondás szerint Tobagón pihenhetjük ki Trinidad fáradalmait.

Az egységes Trinidad és Tobago a Karib-térség két legdélibb, legegzotikusabb szigetét foglalja magában, és a térség egyik leggazdagabb országa; lakossága ennek ellenére szegényesen él. Ezt azonban tüstént elfeljtik, amikor a legjobb calypsoénekest megválasztják a karnevál királyává, miközben Port of Spain fölött már-már beszakad a mennybolt a steel bandek dübörgésétől.

Tobagóval ellentétben Trinidad csak nagyon kevéssé felel meg annak a klisének, amit az európaiak a déli szigetvilágról kialakítottak. A sziget sokkal inkább a vállalkozó kedvű kíváncsiaknak való, mint azoknak, akik két napozás között tervszerűen valami nevezetességet vagy panorámát kívánnak látni.

Trinidad bővelekdik igen változatos tájakban. Esőerdőkkel borított hegyek, mangrove-mocsarak, homokos strandok és szavannás vidékek követik egymást, de nemcsak a növény és állatvilág szerelmesei lelik kedvüket itt: Trinidadon van a hatalmas aripói barlangrendszer, a Mount Tamana denevérbarlangjaival.

Tobagóból megtekinthetjük a híres Buccoo Reefet: ez a "leginkább megközelíthető" korallszirtek közé tartozik. Üvegfenekű csónakok viszik a kirándulókat egy-két mérföldnyire a parttól, ahol aztán könnyűbúvár felszerelésben gyönyörködhetnek a víz alatti csodákban. A puha homokú strandokon a kékeszöld vizű tenger gyönyöreit élvezve, talán csak egyetlen veszély fenyegheti nyugalmunkat: óvakodjunk a lehulló kókuszdióktól!

Utazási információk
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 868
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 1 263 000 fő
Népsűrűség: 246.30 fő/km2
Nyelvek: angol, spanyol, francia, hindi.
Népcsoportok: néger (43%), indiai (37%), mulatt (9%), angol (2%), kreol (2%), egyéb (7%).
Vallások: keresztény (71%), hindu (23%), mohamedán (6%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 5 128.00 km2
Nagyobb települések: Port of Spain 66 000 (150 000), San Fernando 33 000 (60 000), Arima 29 000.
Legmagasabb pontok: Mt. Aripo 940 m.
Főbb folyók: Ortoire.
Földrajz

Trinidad északi része hegyvidék, középső és déli része alföld, helyenként mocsaras tengerparti sávokkal. Tobago területe alacsony hegy és enyhén hullámos dombvidék.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 3 940 USD

ipari ország.