Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Réunion (Franciaország)

Hivatalos név: Réunion Időzóna: GMT+03:00
Anyanyelven: - Autójelzés: F
Államforma: Pénznem: euro (EUR)
Főváros: - Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Tengerpart, enyhe levegő, kristálytiszta víz, termékeny síkságok, óriási erdők, hegyek, hallal teli folyók, virággal borított falú völgykatlanok alkotják e földi paradicsom tökéletességét, ahol a trópusi betegségek nem léteznek. és ahol az időnként megjelenő ciklonok és a szúnyogok kivételével semmi nem zavarja meg a nyugalmat. A látogatókat több mint ezer km gyalogút, sétány várja.

Klíma, időjárás
Reunion a déli féltekén az egyenlítő és a baktérítő között található, ahol fú a passzát. Éghajlata trópusi, erős óceáni befolyással. Az átlagos hőmérséklet 10 és 28 oC között változik a tengerszint feletti magasságtól függően. A sziget klímája meglehetősen változatos, ahhoz képest, hogy területe milyen kicsi. Összesen kb 400 mikroklímát és széljárást különböztetnek meg a helyiek. A domináns széljárás keleti. Ezért a keleti csúcsok sokkal gyakrabban burkolóznak ködbe, mint a többiek, mert a tenger felől érkező nedves légtömegek felemelkedve a hegy oldalán lehűlésre kényszerülnek. A lehűlés miatt pedig kicsapódik a pára egy része belőlük, s felhőt, vagy esőt képez. Ez a folyamat többnyire már a keleti részen lezajlik, így nyugaton általában szép idő van, s észrevehetően szárazabbis a klíma. Viszont keleten úgy általánosságban dúsabb a növényzet, éppen e jelenség miatt. .
Két évszak van: a májustól októberig tartó száraz, hűvös évszakban, azaz télen, a hőmérséklet a tengerparton 25 oC, a hegyekben pedig 12 oC. Az esős, meleg évszakban, azaz a novembertől májusig tartó nyáron 30o C szokott lenni a partokon, míg 19 oC a magasabban fekvő részeken. Az eső intenzitásáról csak annyit, hogy Reunion két csapadék világcsúcsot is tart: az egyik 12 óra alatt 110 cm, a másik két hét alatt 6 méter. Részben a jelentős mennyiségű eső miatt, másrészt mivel az itt található hegyek elég magasak a szigeten sok időszakosan megáradó folyó található.

Fesztiválok, kiállítások
Szinte ahány város annyi fesztivál. St-Denis-ben a letchisnek szentelnek mókás fesztivált, de tartanak ott virágkiállítást is. Le Tampon az Antológia fesztiválról híres, amely nevétől eltérően nem a versek, hanem a virágok ünnepe. La Plaine-des-Cafres-ben viszont a zöld mézet ünneplik erősen, amely persze nem zöld. La Plaine-des-Palmistes-ben rendezik a Goyavier fesztivált. St-Leu-ben Salette néven vallásos ünnepségsosrozatot tartanak. Cilaos-on viszont Dionűszosznak hódolnak, ott borfesztivál szokott lenni. Legalábbis az szolgáltat ürügyet bizonyos cselekményekre.

Sportolási lehetőségek
Reunion többet kínál kellemes tengerparti ejtőzésnél, igen sokféle sportolási lehetőség van a szigeten, földön, vizen és levegőben. Köztük sok olyan extrém sport is, amelyre itthon nemigen van lehetőség. Ebben a fejezetben megpróbálunk olyan tájékozódási pontokat nyújtani, amelyek alapján az érdeklődők el tudnak indulni, és meg tudják találni a megfelelő lehetőségeket, szervezeteket, kapcsolatokat.

Jótanácsok:
A szigeten rendkívül sok autó van már most is. Ezért időnként nem kis időbe tellik eljutni egyik pontból a másikba. St-Denis környékén reggelente mindkét irányban rendszeresek a dugók. Akárcsak Európában, itt se hagyjuk értékeinket a lezárt autóban, mert gyakoriak a gépkocsi feltörések.
Aki jobban meg szeretné ismerni Reuniont, annak érdemes egy hotel-lánc szolgáltatásait igénybe véve, több városban néhány éjszakát eltöltve körbejárni a szigetet. Hell-Bourgban megszállva felfedezheti a Salazie kaldera esőerdőit, la Plaine-des-Cafresból a vulkán számtalan arcát, St-Philippe pedig lehetőséget nyújt a Dél romantikájának megízlelésére. Mindezek után pedig várja a jól megérdemelt pihenés a nyugati part lagunái mellett.

Általában érdemes korán kelni, és nem csak a varázslatos napfelkelték miatt. Ez sok embernek nehezére esik, de így lehet kihozni a maximumot az üdülésből. A vulkán térségében valamint a Salezie kalderában és környékén tíz órára felhő telepszik a hegyekre, elrejtve a tájat egész estig.
Az ezeken a helyeken tett kirándulásainkat úgy szervezzük, hogy legkésőbb tíz óráig elérjük célpontunkat, ne lepődjünk meg, ha a visszauton már esik az eső. Délutáni programjainkat igyekezzünk a sziget egy kevésbé csapadékos részén eltölteni.

Érdemes egy nagy felbontású, jó térképre szert tenni, melyről a sziget csapadék-térképe is leolvasható. Akik komolyabb hegyitúrákat szándékoznak tenni, beszerezhetnek nagyon részletes túraatlaszt a nagyobb könyvesboltokban. ( Csak francia nyelven.)

Esős évszakban a Turisztikai Minisztérium biztonsági okokból lezárhat néhány ösvényt, vagy ösvények egyes szakaszait. Ezeket a határozatokat elhelyezik a lezárt ösvényeken. Ha ilyennel találkozunk, tanulmányozzuk gondosan. Benne lesz az is, hol ne próbálkozzunk ezután.

Nagyon sok, úgynevezett botanikai ösvényt építettek ki. Ezek 1000 - 1500 méter hosszú körutak, ahol jó ( nem túl csúszós, nem túl sáros ) talajon lehet végig menni. Néhol táblákat helyeztek el fel-felhivva a figyelmet a flóra egy-egy érdekesebb látnivalójára. Néhol ezen tábláknak már csak maradványaival találkozhatunk. Ennek ellenére ezek az ösvények ajánlhatók kortól és erőnléttől függetlenül mindenki számára.

A nyugati és déli parton a tengerbe hömpölygő és ott megszilárduló láva több helyen hozott létre olyan atrakciót, mely erősen vonza a turistát. Ezek a tengeri gejzírek (souffler, gouffre) azonban nem mindig működnek, csak erős hullámverésben produkálják magukat.

A dodo, a szigetek legendás madara már rég kihalt. Mi mégis naponta találkozhatunk vele. A St-Denisben gyártott, jó minőségű sör cimkéjét díszíti, és adja neki nevét. Így hát, ha sörre vágyunk kérjünk bátran dodo-t.

Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Saint-Denis
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 262
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 598 000 fő
Népsűrűség: 238.00 fő/km2
Népcsoportok: kreol (70%), európai, néger, mulatt, indiai, kínai (30%).
Vallások: római katolikus (90%), mohamedán (10%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 2 512.00 km2
Nagyobb települések: Saint-Denis 122 000, Saint-Paul 72 000, Saint-Pierre 59 000.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 3 580 USD

last minute ajánlatok
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: