Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Katar

Hivatalos név: Katari Állam Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: Dawlat Qatar Autójelzés: QA
Államforma: alkotmányos monarchia Pénznem: katari riyál (QAR)
Főváros: Doha Elektromosság: 240V
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Katar a turisták előtt a 90-es években nyitotta meg kapuit, de mégis kevés turista érkezik ebbe a gyönyörű országba. Dubaihoz hasonlóan Doha is rohamléptekben fejlődik, hatalmas felhőkarcolók, luxusszállodák, bevásárlóközpontok sokasága várja a turistákat.

Városok Utazási információk
Közbiztonság

Katar minden szempontból biztonságosnak tekinthető ország, ahol a közbiztonság jó, az európai szint feletti, s külföldieket atrocitás sem a helyi lakosság, sem a helyi szervek által hosszú idő óta nem ért.
Egészségügy

A katari közegészségügyi állapotok megfelelőek, de a hazaitól eltérő klimatikus viszonyok és a helyi ételek "tűrésétől" függően szükség lehet a "megszokott" hazai gyógyszerekre az otthon is készenlétben tartott gyógyszereken felül. A helyi gyógyszertárakban gyakorlatilag mindenféle gyógyszer kapható. A szükséges védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságok tudnak naprakész, szakszerű tájékoztatást adni. Katarban az egészségügyi ellátás térítésköteles, ezért az utazóknak célszerű megfelelő biztosítás megkötése. A csapvíz iható, de mivel szokatlan ízű, fogyasztása nem ajánlott. Szállodában és étteremben bármilyen étel kockázatmentesen fogyasztható. Utcai árusoknál leginkább a jól átsült ételek (pl. savorma szendvics, sült csirke, saslik stb.) tekinthetők veszélytelennek.
Nemzetközi repülőterek

Ad Dawhah.
Beutazási feltételek, vámszabályok

Magyar állampolgár érvényes útlevéllel, előzetesen beszerzett vízum birtokában utazhat Katarba. Az útlevélnek a beutazástól számított hat hónapig kell érvényesnek lennie.
Főként vallási okokból szigorúan tilos pornográf jellegű kiadványokat, alkoholtartalmú élelmiszereket illetve sertéshúst bármilyen formában bevinni az országba. A komolyabb műszaki cikkek eredetét bizonyító papírokról célszerű legalább angol nyelvű fordítással ellátott másolattal rendelkezni.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 974
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 486 000 fő
Népsűrűség: 42.50 fő/km2
Nyelvek: arab, angol, farsi.
Népcsoportok: arab (56%), iráni (23%), pakisztáni (7%), egyéb (14%).
Vallások: mohamedán (98%), egyéb (2%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 11 437.00 km2
Nagyobb települések: Ad Dawhah (Doha) 217 000.
Legmagasabb pontok: Qurayn Aba al Bawl 105 m.
Földrajz

A Katar-félszigetet elfoglaló ország területe sivatagos alföld, amelynek sekély parti vizeit korallzátonyok kísérik.
Klíma

Nyáron napközben átlagosan 45-50 C fok meleg van. Télen nappal általában 20-25 C fok van. Mindenképpen elkerülendőnek tartjuk a nyári hónapokat az utazásra, mivel napközben a hőség európai ember számára szinte elviselhetetlen. A kevésbé meleg hónapokban is javasoljuk sok folyadék fogyasztását.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 16 240 USD

alapja a kőolajbányászat.
Történelem, kultúra

A perzsa és görög fennhatóság után az 1. században arab törzsek vették birtokba a vidéket. 528-ban az Arab Kalifátus része lett, de mivel távol esett a birodalom nagy központjaitól, időről időre vallási reformátorok vagy önállóságra törő emírek kezébe került. A törökök 1536-ban foglalták el, és fennhatóságuk aladt maradt egészen 1868-ig, az angolok megjelenéséig. A Katari Emírséget 1868. szeptember 12-én kiáltották ki. Az ország 1916-ban brit védnökség lett, az uralkodó emír csak formálisan gyakorolta hatalmát. Amikor az angolok bejelentették, hogy 1971-ben kivonulnak a Perzsa-öböl térségéből, a part menti területek uralkodói egy föderáció létrehozását határozták el, amely meg is alakult (napjainkban Egyesült Arab Emírségek), de Katar és Bahrein sem csatlakozott hozzá. Katar 1971. szeptember 3-án kikiáltotta függetlenségét. 1995-ben az emír fia megdöntötte apja hatalmát, és jelentős reformokat vezetett be. Az 1999-es első ízben megtartott választásokon nők is részt vehettek.
Egyéb

Öltözködés: A Katarba utazó magyar állampolgároknak figyelmet kell fordítaniuk a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a tengerparton és az úszómedencénél, de póló és a lábakat takaró nadrág, vagy szoknya viselete kívánatos egyéb helyeken. Ugyanakkor szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, vásárterek, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg.

Fényképezés, videó felvétel készítése: Helyi sajátosság, hogy egyes helyeken kellemetlenség adódhat a kamerázásból, fényképezésből. Ennek elsősorban vallási, másodsorban biztonsági okai vannak. Célszerű a szükséges minimumra, illetve csak az egyértelműen turisztikai látványosságként, s a turisták által szervezetten is látogatott helyszínekre korlátozni az ilyen tevékenységet. Egyéb helyeken (különösen a hivatalos épületek, mecsetek környékén) a fényképezés előtt minden alkalommal feltétlenül kérjék meg az érintett (a felvételen szerepeltetni kívánt) személy vagy személyek, illetve hatóságok engedélyét.